1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Elokuva politiikasta ei onnistu ilman kädenpuristuksia

Tämän hetken puhutuimmat elokuva ja tv-sarja kuvaavat politiikan kulisseja. Tänään ensi-iltansa saava Presidentintekijät-dokumenttielokuva ja House of Cards -draamasarja avaavat omissa genreissään ovia valtaapitävien takahuoneisiin.

elokuvat
Tuukka Temonen kotonaan Iitissä.
Jenni-Maarit Koposen aiheena on poliittinen elokuva ja tv. Tänään saa vihdoin ensi-iltansa kohuelokuva Presidentintekijät. Vieraina ohjaaja Tuukka Temonen ja tutkija Jari Sedergren.

Niin dokumentin kuin fiktionkin puolella liikutaan yhä useammin politiikan takahuoneissa. Suosituista fiktiivisistä tv-sarjoista House of Cards on kolunnut Valkoisen talon kulisseja ja Vallan linnake puolestaan tanskalaispolitiikkaa. Kotimainen draamasarja Kansanmies käsitteli vastikään eurokansanedustajaa.

Nyt ensi-iltansa saava Presidentintekijät-dokumentti kertoo Sauli Niinistön vaalikampanjasta. Elokuvassa kuvataan enimmäkseen kampanjapäällikön, kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen ja muun kampanjaväen kokouksia. Myös Niinistön vastaehdokkaan, Pekka Haaviston vaalikampanjasta tehdään parhaillaan elokuvaa.

”Poliitikot voivat syyttää itse itseään”

Poliittisia dokumentteja tehdään Suomessa kuitenkin vähän. Tähän on Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailleen Presidentintekijät-ohjaajan Tuukka Temosen mielestä selkeä syy. Kulttuuri-ihmisistä harva on innostunut politiikasta, sanoo Temonen.

- Meillä on politiikan kulissi, joka aika harvaa ihmistä kiinnostaa. Poliitikot voivat syyttää itse itseään. He ovat halunneet luoda ympäristön, jossa nuorta sukupolvea ei kiinnosta politiikka, he pysyvät mahdollisimman kaukana siitä.

En minäkään ymmärrä mitä he sanovat

Elokuvat ja tv-sarjat voivat lisätä nuortenkin ihmisten kiinnostusta politiikkaan, sanoo Tähtihetken toinen vieras, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkija Jari Sedergren.

- Ainakin se kiinnostaa niitä, jotka ovat jo jossain määrin kiinnostuneita politiikasta. Tulee uutta tietoa ja näkemyksiä. Fiktiokin, joka on täysin keksittyä, voi olla uskottavaa. Esimerkiksi Vallan linnake, jota sekä politiikassa mukana olevat että politiikasta kiinnostuneet katsoivat miettien, että noin se saattaa hyvinkin mennä.

Kulisseihin pääsee vain kaveeraamalla

Ohjaaja Tuukka Temonen haluaa dokumentissaan kertoa, miksi poliitikot puhuvat usein vaikeaselkoisesti.

- Iltauutisissa tulee hyvin usein poliitikon lausunto, josta hyvin harvoin ymmärrämme mitään. Minäkin olen osa politiikkaa ja poliittista järjestelmää, enkä minäkään ymmärrä mitä he sanovat. Haluan osoittaa tällä elokuvalla, että poliittisten lausuntojen taakse piiloutuu valtava määrä työtä, ajatuksia ja ihmisten mielipiteitä. Harvemmin kuulemme niitä perusteita, joilla päätökset syntyvät.

Temonen on paitsi ohjaaja ja kuvaaja, myös kunnallispoliitikkona toimiva kokoomuslainen. Hän sanoo, että dokumenttia tehtiin hyvässä hengessä. Se ei Temosen mielestä syö uskottavuutta häneltä elokuvantekijänä.

- Mielestäni dokumentintekijän pitää yrittää ymmärtää kohdettaan. He, jotka haluavat tehdä filmejä mustamaalatakseen, ovat skandaalinhakuisia ja ihan eri porukkaa.

Jari Sedergrenin mukaan kabinetteihin ei pääse tekemään poliittista dokumenttia ilman suhteita kuvaamiinsa henkilöihin.

- Ainakin alkuvaiheessa pitää olla jonkun verran kaveria. Suurin vaikeus on, että pääsee paikkoihin, joissa kamera ei ole aikaisemmin ollut ja pystyy seuraamanaan tapahtumia tarpeeksi pitkään.

Kotimaisen politiikan kentässä riittäisi nuohottavaa

Kotimaisessa politiikan kuvaamisessa on vielä alueita, jonne ei ole kurkisteltu.

Meitä kiehtovat ihmiset, joilla on valta

- Olisi jännittävä nähdä ammattiyhdistysliikkeen ja työntekijöiden väliset neuvottelut. Sinne jos onnistuisi kameran viemään, niin voisi tulla taas uusi käsitys politiikan tekemisestä, sanoo Sedergren.

Ilman kiinnostavaa päähenkilöä poliittinen elokuva tai tv-sarja ei toimi. Niin dokumentin kuin fiktionkin puolella tähtäimeen tarvitaan herkullinen henkilö.

- Vallan linnakkeessa ja House of Cards -sarjassa on paljon totuutta takana. Jos miettii Presidentintekijöitä, niin Taru Tujusella on valta kokoomuspuolueessa. Meitä kiehtovat ihmiset, joilla on valta, Temonen toteaa.

Lue seuraavaksi