Joutsenet ovat jo tulleet – lintumuutto ryöpsähti lämpimässä

Laulujoutsenia näkee jo koko maassa – Kruunupyyssä joutsenia on nähty 550 yhdellä kertaa. Töyhtöhyyppä on ehtinyt jo Oulun korkeudelle ja pohjoisin kiuru Kemiin. Lämpimän ilman ansiosta muuttolintujen alueellisia saapumisennätyksiä onkin BirdLife Suomen mukaan kirjattu kasapäin.

luonto
Kalle Niskala / YLE

Alkukevät on ollut lintumuutossa poikkeuksellinen, sanoo tiedottaja Jan Södersved BirdLifesta. Monet lajit ovat pari, kolme viikkoa etuajassa ja alueellisia ennätyksiä lintujen muutossa on tehty runsaasti.

Laulujoutsenia on jo koko maassa. Kruunupyyssä bongattiin maanantaina 550 laulujoutsenen joukko, Tyrnävällä 500:n.

– Erityisesti länsirannikolla joutsenia on runsaasti - suurin osa joutsenista on ehkä tullut jo, arvioi tiedottaja Jan Södersved BirdLifesta.

Erityisesti länsirannikolla joutsenia on runsaasti – suurin osa joutsenista on ehkä tullut jo

Tiedottaja Jan Södersved BirdLifesta

Aikainen kuovi Kokkolassa

Metsähanhen muutto ei ole koskaan alkanut näin voimakkaasti vielä maaliskuun alussa. Ensimmäiset muuttajat on nähty jo helmikuussa. Sittemmin Eurajoella on bongattu toista sataa ja Ulvissa tuhat metsähanhea.

Myös kurkia on havaittu 40, kun yleensä niitä ei tähän aikaan vuotta vielä tavata. Kokkolassa on havaittu hyvin aikainen kuovi. Uudellamaalla on nähty muuttavia västäräkkejä.

Toisaalta kyse on vasta alkukevään muuttajista ja monessa lajissa poikkeuksia syntyy aika ajoin. Silti ajankohtaan nähden tilanne on poikkeuksellinen:

– Jos nämä tiedot olisi päivätty maaliskuun lopulle, niissä ei olisi mitään ihmeellistä, ynnää Jan Södersved.

Töyhtöhyyppä voi vielä käyttää paluulipunkin

Suomessa on nyt kuitenkin esimerkiksi jo kymmeniä tuhansia töyhtöhyyppiä, kun yleensä tässä vaiheessa ensimmäiset ehtivät etelärannikolle.

– Ei koko pesimäkantaa, mutta paljon, arvioi Södersved.

Töyhtöhyyppä kuuluu niihin lajeihin, jotka sään kylmetessä saattavat kääntyä takaisinkin päin. Viiletessäänkin sää voi silti jatkua normaaliin vuoteen nähden tavallista lämpimämpänä, muistuttaa Södersved. Isot lumimäärät saattaisivat kuitenkin kääntää muuttajan nokan.

Jännää että viime kevät oli vuosikymmeneen myöhäisin ja nyt on aikaisin

Tiedottaja Jan Södersved BirdLifesta

Sen sijaan pulmusia on nähty normaalikevääseen verrattuna niukasti, yleensä pulmunen tulee ensimmäisten joukossa.

Ero erityisesti vuodentakaiseen korostaa kevään poikkeuksellisuutta lintuharrastajan silmissä:

– Jännää että viime kevät oli vuosikymmeneen myöhäisin ja nyt on aikaisin, summaa Jan Södersved BirdLifesta