Hyppää sisältöön

Kristinusko ja islam yhä maailman valtauskonnot – uskonnottomien määrä vähenee

Latinalaisessa Amerikassa on ensimmäistä kertaa enemmän kristittyjä kuin Euroopassa.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Maailman uskonnollinen kenttä on pysynyt viimeisen vuosikymmenen ajan varsin vakaana, eikä suurimpien uskontojen seuraajien määrässä ole tapahtunut merkittävää muutosta. Kristinuskon ja islamin kannattajat muodostavat yhä yhdessä maailman väestön enemmistön.

Kirkon tiedotuskeskuksen lainaamien ns. Barrettin tilastojen mukaan maailman väestöstä lasketaan kristityiksi 33 prosenttia ja muslimeiksi 23 prosenttia. Vuonna 2007 vastaavat luvut olivat 33 prosenttia ja 21 prosenttia.

Runsaan sadan vuoden aikana muslimien osuus on ollut kovassa kasvussa. Vuonna 1900 kristittyjen määräksi arvioitiin 34 prosenttia ja muslimien määräksi vain 12 prosenttia maailman väestöstä.

Määrällisesti kristittyjä lasketaan nykyisin olevan 2,4 miljardia ja muslimeja 1,7 miljardia. Kolmanneksi suurin ryhmä ovat hindut – heitä on yksi miljardi.

Uskonnottomien osuus on Barrettin tilastojen mukaan laskussa. Vuonna 2007 heitä laskettiin olleen 12 prosenttia, mutta tänä vuonna enää hieman alle kymmenen prosenttia. Uskonnottomien määrä näyttäisi laskevan myös numeraalisesti. Tätä selittävät muun muassa kristittyjen ja muslimien sekä itsenäisten uskonnollisten ryhmien voimakas kasvu.

Maanosista eniten kristittyjä on Latinalaisessa Amerikassa

Maanosista kristittyjä on eniten Latinalaisessa Amerikassa: kristittyjen määrä on ensimmäistä kertaa ohittanut Euroopassa asuvien kristittyjen määrän. Latinalaisessa Amerikassa kristittyjä on nyt 563 miljoonaa ja Euroopassa kaksi miljoonaa vähemmän.

Afrikassa arvioidaan olevan 520 miljoonaa kristittyä. Aasiassa heitä on 368 miljoonaa ja Pohjois-Amerikassa 229 miljoonaa. Molemmat luvut ovat kasvussa.

Euroopassa kristillisen kirkon perinteiset kirkkokunnat menettävät kannatustaan, mutta samalla itsenäiset ja etnisesti korostuneet kristilliset yhteisöt kasvavat voimakkaasti.

Kasvussa ovat myös helluntalaisten ja karismaattisten kristittyjen yhteisöjen kannattajien määrät. Tähän ryhmään kuuluu nykyisin noin 631 miljoonaa ihmistä.