1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luulitko potkuria henkivakuutukseksi kevätjäillä? - Varo nopeaa liukua hyiseen veteen

Aurinko on tehnyt jäistä petolliset monin paikoin. Jään paksuudessa voi olla suuria eroja muutamien metrien matkalla.

Kotimaan uutiset
Retkiluistimet jalassa mustalla jäällä.
Kevätjää on houkutteleva, mutta petollinen myös retkiluistelijalle.Petri Vironen / Yle

Kevätaurinko saa ihmiset ryntäämään sankoin joukoin järvien jäälle nautiskelemaan viikonlopusta. Usein turvallisena pidetyt jäälajit kuten retkiluistelu, hiihto ja potkukelkalla potkuttelu ovat kevätjäillä kuitenkin kaikkea muuta kuin turvallisia. Näillä välineillä maisema vaihtuu vaihtelevilla jäillä liian vilkkaasti.

– Näillä välineillä pääsee heikoillakin jäillä kauas. Esimerkiksi potkurilla pääsee vielä menemään sellaista 2-3 senttimetrin paksuista jäätä. Potkurilla hujahtaa nopeasti 50 metriä ja silloinhan takana voi olla 50 metriä huonoa jäätä. Sitten jos veteen putoaa, joutuu murtamaan 50 metriä railoa, että pääsee turvaan. On aikamoinen fakiiri, joka jäänmurtajana siitä selviää, varoittelee Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri.

Silmärin mukaan myös sukset ovat jäiden pettäessä hankalat.

– Potkurista voi sentään päästä irti, mutta sukset pitäisi jotenkin onnistua saamaan jäihin pudotessa vedessä irti, Silmäri pohtii.

Silmärin mukaan esimerkiksi Kerimäellä Herttuassa järven jään paksuus on toisella puolella vain muutama sentti kun taas toisella puolella järveä jäätä on jopa 30 senttimetriä. Oman lusikkansa soppaan tuovat metsistä valuvat vedet, jotka sulattavat jäätä. Jäät ovat nyt kirkkaat ja silloin heikkojen paikkojen huomaaminen on hankalaa.

– Jos ihmisten on pakko mennä jäälle, niin silloin pitää mennä "kun minä veteen molskahdan"- ajatuksella. Ja kun sinne putoaa, on oikeanlaiset välineet. Pitäisi olla sellainen puku, mikä pitää lämpöä. Lisäksi tietysti naskalit. Kaikkein paras on mennä rantoja pitkin, että jalat yltää pohjaan, napauttaa Silmäri.

Lue seuraavaksi