IT-kaupunki Oulu oivalsi kulttuurin merkityksen - taide viedään katutasolle

Kaupunkikulttuurin kehittäminen on tärkeässä osassa Oulun tulevaisuuden suunnitelmia. Esimerkiksi viime kesänä ihastuttaneen ruusuteoksen kaltaisia yhteisöllisiä kulttuurielämyksiä tullaan näkemään jatkossakin.

kulttuuri
Ruusutaideteos; Oulu; Ruusuja
Tanja Hannus / Yle

Kaupunkikulttuurin kehittämisellä on strateginen merkitys Oulun kaupungin tulevaisuuden suunnitelmissa. Sen lisäksi, että eloisa ja kulttuuritarjonnaltaan rikas kaupunki nähdään vetovoimaisena uusille asukkaille, on kulttuuritapahtumiin panostamisesta myös taloudellista hyötyä.

– Oulun viime kesän isot tapahtumat jättivät kaupunkiin 5,4 miljoonaa euroa. Kulttuurisen miljöön luomisella on iso merkitys, sanoo Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden suunnittelupäällikkö Olli Rantala.

Festareista mikrokonsertteihin

Kaupunkikulttuuri ei ole kuitenkaan pelkkiä suurtapahtumia. Rantala muistuttaa, että kulttuuritarjonnassa tärkeää on sen monipuolisuus.

– Ihmisillä on niin paljon erilaisia tarpeita ja mieltymyksiä, että kulttuuritarjonnan pitää olla monipuolista. Isojen festareiden lisäksi tarvitaan pienempiä elämyksiä kuten mikrokonsertteja. Pääasia on, että tapahtuma tai teos jättää muistijäljen.

Yksi merkittävimmistä nykyajan kaupunkiin kuuluvista taideilmiöstä ovat yhteisölliset taideteokset. Oiva esimerkki on viime kesänä Oulun keskustaan tehty Kaisa Salmen ruusuteos, jonka tekemiseen kaupunkilaiset saivat itse osallistua.

– Yhteisöllinen taide on kaupunkikulttuuria parhaimmillaan, Rantala toteaa.

Oululaisia ihastuttanut Valoa Oulu -festivaalis saa Olli Rantalan mukaan jatkoa myös tänä vuonna. Siitä halutaan pysyvä ilmiö tuomaan valoa pimeimpään vuodenaikaan.

Perinteisellä taiteella myös sijansa

Vaikka yhteisöllinen katutaide on tämän hetken kuuma ilmiö, tarvitaan Olli Rantalan mielestä myös perinteistä tallennettua kulttuuria. Esimerkiksi kulttuuriperinnön tullaan vaalimaan myös tulevaisuudessa.

– Museomme ovat huolehtineet siitä erittäin hyvin. Lisäksi meillä on yksityisiä taidegallerioita, jotka tuovat näytille alueen taiteilijoiden tuotoksia myös sisätiloissa.

Rantalan mukaan tallennettu kulttuuri on myös osa monipuolista kaupunkikulttuuria.

– Kulttuuria pitää olla tarjolla niin sisä- kuin ulkotiloissa.