1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi-Venäjä-seura: Suhteet itänaapuriin yhä kunnossa

Ukrainan kriisi ei ainakaan toistaiseksi ole vaikuttanut Suomen ja Venäjän kulttuuriyhteistyöhön, arvioi Venäjä-tuntija.

Kotimaan uutiset
Olli Nepponen
Adam Bellgrau/Yle

Viime päivinä monet suomalaispoliitikot ovat ottaneet kovinkin sanoin kantaa Venäjän toimiin Ukrainan Krimillä.

Suomi-Venäjä-seuran valtuuston varapuheenjohtaja Olli Nepponen kuitenkin arvioi, etteivät tapahtumat ole ainakaan toistaiseksi vaikuttaneet Suomen ja Venäjän suhteisiin.

– En usko, että kriisillä on lyhyellä tähtäimellä mitään vaikutusta asiaan. Jos kriisi pitkittyy ja voimaan tulee esimerkiksi liikkuvuusrajoituksia, voi tilanne olla eri, Nepponen sanoo.

"Diplomatia ja järki voittavat"

Itä-Suomessa ja Etelä-Savossa on pitkään tehty läheistä kulttuuriyhteistyötä venäläisten kanssa. Muun muassa kuuluisa venäläinen kapellimestari Valeri Gergijev on vieraillut Mikkelin musiikkijuhlilla jo vuosia, ja hänen olisi tarkoitus toimia juhlien taiteellisena johtajana tänäkin kesänä.

Nepponen pitää erittäin epätodennäköisenä, että Gergijev tai joku muu venäläistähti peruuttaisi Ukrainan kriisin vuoksi tulonsa Suomeen. Hänen mukaansa välien pitäisi viiletä toden teolla, jotta Venäjä alkaisi jäädyttää hyvin toiminutta kulttuuriyhteistyötä.

– Itse en näe sellaista näköpiirissä, Nepponen toteaa.

Hän kantaisi ennemminkin huolta Venäjälle kaavailluista talouspakotteista.

– Venäjä on meille tärkeä kauppakumppani. Jos idän kauppa tyrehtyy, niin se heijastuisi nopeasti Itä-Suomeen ja Etelä-Savoon.

Nepponen ei kuitenkaan halua maalailla etukäteen piruja seinille.

– Itse uskon ja toivon, että diplomatia ja järki voittavat tässä asiassa, hän toteaa.

Lue seuraavaksi