Kaveriohjaaja aktivoi ikäihmistä vaikkapa aivo- tai kroppatreeniin

Vaasan Ikäkeskuksen kaveriohjaajina toimii tällä hetkellä noin kolmisenkymmentä vapaaehtoista. Toiminta on monipuolista ja laajenee koko ajan, eivätkä tehtävät lopu aivan heti. Vapaaehtoisiakaan ei ole koskaan liikaa.

Kotimaa
Ikäihmisten kuntosali Vaasassa.
Anna Wikman / Yle

Vaasassa ikäihmisille etsitään lisää kaveriohjaajia. Ikäkeskuksen toiminnassa on mukana 26 kaveriohjaajaa eli kampraattia, mutta toiminta on niin laajaa, että lisääkin kaivataan.

– Kaveriohjaaja voi toimia hyvinkin monipuolisissa tehtävissä omien vahvuuksien mukaan, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Saara Vaaramo.

Ikäihmisille on esimerkiksi kuntosalitoimintaa, nettiohjausta, ukkoklubi, ompeluseura, runopiiri ja aivotreenit. Tämäntyyppisiä ryhmiä voi perustaa lähes loputtomasti ja ohjaajaksi halajava voi tehdä omia ehdotuksiaan.

– Yhdessä istutaan alas ja mietitään. Vastuu esimerkiksi ryhmän koolle kutsumisesta on kuitenkin meillä koordinaattoreilla. Olemme se virallinen taho, muistuttaa Vaaramo.

Uusi osastoystävätoiminta laajenee

Uutena on tänä keväänä aloitettu osastoystävätoiminta. Eläkeläisyhdistyksellä on oma kummiosasto Vaasan kaupunginsairaalassa. Siellä käydään vierailulla ja järjestetään ohjelmaa. Toimintaa on nyt tarkoitus laajentaa kaupungin palvelutaloihin.

– Tärkeintä on tuoda iloa ja vaihtelua ikäihmisen elämään, mutta myös olla esimerkiksi vertaiskumppani. Aika iso osa vapaaehtoisistamme on nimittäin eläkeläisiä, kertoo Vaaramo.

Uusia kampraatteja koulutetaan nyt maalis–huhtikuussa. Ensimmäinen tapaaminen on 20.3. Koulutus on suomenkielinen, maksuton ja käsittää yhteensä neljä iltapäivää. Kampraatiksi sopii kuka tahansa, jos on vain aikaa ja halua olla vanhusten kanssa.

– Eikä koulutus vielä velvoita ketään, vaan sen jälkeen voi miettiä, onko minusta tähän ja minkälaisen roolin haluaisin, sanoo Vaaramo.