Talouskriisin seuraus: Monen espanjalaisen kuukausipalkka on vain 700 euroa

Espanjassa on pelastettu pankit ja makrotalous ja vienti vetää, mutta katutasolla laskua maksetaan vielä kauan. Monen espanjalaisen kuukausipalkka on nykyisin vain 700-800 euroa. Hyvinvoiva eliitti ei kriisistä ole hetkahtanut.

talous

Vaikka euroalueen kriisimaihin kuuluva Espanja on saanut taloutensa lievään kasvuun, jatkuu talouskriisi yhä: suurtyöttömyys ei hellitä, moni joutuu tyytymään jo selvästi alle tuhannen euron kuukausipalkkoihin ja samalla tuloerot ovat paisuneet.

– Kaikki on ennallaan. Hallitus lupaa parempaa, mutta irtisanomiset jatkuvat, sanoo Madridissa jututettu nuori Almudena.

Espanjan jättityöttömyys on yhä noin 26 prosenttia. Työnantajaliitto arvioi, että se voi laskea tänä vuonna 25 prosenttiin.

Ylivelkaantumiseen johtanut kiinteistöbuumi painaa kuormassa. Madridissa, kuten kautta maan, on puolityhjiä uusia asuinalueita.

– Työttömiltä jäävät lainat hoitamatta. Maksukyvyttömät muuttavat sukulaisten luo, kun pankki vie asunnon. Kriisi ei mene ohi pitkään aikaan, arvelee tällaisella uudella alueella asuva Luis.

Suurtyöttömyyden vaivatessa palkkoja on suostuttu laskemaan, jotta työpaikat säilyisivät. Monen kuukausipalkka on nykyisin vain 700-800 euroa. Se riittää lähinnä vanhempien luona asuville nuorille.

Talousvaikeuksien keskellä tuloerot Espanjassa ovat paisuneet, sillä hyvinvoiva eliitti ei kriisistä ole hetkahtanut. Uutiset kertovat miljoonien eurojen vuosipalkoista tai erorahoista.

Esimerkiksi tappiollinen lentoyhtiö Iberia maksaa entiselle johtajalle yli 50 000 euron kuukausirahaa siitä hyvästä, että mies joutuu hakemaan uutta työtä.