Työsuhdehuivi

Saako huivi päässä hoitaa potilaita tai ajaa bussia? Miten työnantajat suhtautuvat uskonnollisten päähineiden käyttöön?

Silminnäkijä (tv)
Linja-autonkuljettaja Sukhdarshan Singh Gill
Saako huivi päässä hoitaa potilaita tai ajaa bussia? Miten työnantajat suhtautuvat uskonnollisten päähineiden käyttöön?

Saako huivi tai turbaani päässä hoitaa potilaita tai ajaa bussia? Miten työnantajat suhtautuvat uskonnollisten päähineiden käyttöön työpaikoilla? Monilla työpaikoilla uskonnolliset päähineet ovat vielä uusi asia.

- Musta on tosi jees, että saan huivin työpaikalta, tähän on selvästi panostettu. Toivon, että muualtakin saisi jatkossa. Hyvä Helsingin kaupunki! sanoo Koskelan palvelukeskuksessa hoitoavustajana työskentelevä Nora Essalim.

Raija Eskola ja Nora Essalim
96-vuotias Raija Eskola on yksi hoitoavustajana työskentelevän Nora Essalimin lempparipotilaista. Nora saa työhuivin Helsingin kaupungilta. Yle

Helsingin kaupunki on tarjonnut terveydenhuollossa työskenteleville muslimityöntekijöilleen työhuivit jo 2000-luvun alkupuolelta. Huivi on suunniteltu niin, että se täyttää työvaatteille määrätyt hygienia- ja työturvallisuusvaatimukset.

- Pitkiä hihoja tai helmoja ei voi käyttää, koska ne voivat tarttua johonkin hoitotyössä. Siksi esimerkiksi päästä jalkoihin ulottuvaa uskonnollista asustetta ei voi terveydenhoitoalalla käyttää, kertoo Helsingin kaupungin neuvottelupäällikkö Leena Mattheiszen.

Pelkäsin potkuja, siksi ajoin ilman turbaania.

Sukhdarshan Singh Gill

Kati Leskisen toimittama Silminnäkijä kertoo myönteisistä ja kielteisistä huiviasenteista työelämässä. Työnantajalla on suuri valta päättää työntekijänsä työasusta, mutta työntekijän oikeuksia suojaavat työsopimuslaki, yhdenvertaisuuslaki ja perustuslain uskonnonvapaus.

- Ajoin bussia vuoden ilman turbaania, se sattui sydämeen. Turbaani ei haitannut asiakkaita tai työkavereita. Pelkäsin potkuja, siksi ajoin ilman turbaania, kertoo vantaalainen bussikuski Sukhdarshan Singh Gill.

Helmikuussa liitot päättivät, että linja-autonkuljettaja voi käyttää turbaania osana työasuaan.

- Turbaani on osa meidän sikhien identiteettiä. Nyt saan käyttää oman uskontoni tunnusmerkkiä, Suomi on vapaa maa, iloitsee Gill.

Sikhikuski vei asiansa viranomaiskäsittelyyn ja tuloksena oli voitto. Kaikki eivät kuitenkaan nosta syrjintätilanteita esille ja tapaukset jäävät piiloon. Musliminaisten nettifoorumeilla keskustellaan paljon siitä, miten huivi on este työllistymiselle. Julkisuuteen tulo asian kanssa on monelle liian kova paikka.

Afrah Al Bayaty
Turkulainen Afrah Al Bayaty ei saanut käyttää huivia hotellissa työskennellessään.Yle

- Hain harjoitteluun hotelliin ja haastattelutilanteessa kaikki oli hyvin, sanottiin vain, että täytyy vielä tarkistaa pomolta, onko huivi ok. Sitten sain sähköpostia, jossa esimies kirjoitti, että jos olet valmis ottamaan huivin pois, olet tervetullut töihin. Olen käyttänyt huivia koko ikäni, jos olisin ilman sitä, multa puuttuisi jotain, olisin alasti, kertoo ohjelmassa nuori somalinainen anonyymisti.

Mikä huivissa pelottaa? Rikkovatko työpaikkojen huivikiellot uskonnonvapautta? Riittävätkö työnantajien työasuperustelut? Musliminainen Afrah Al Bayaty ei saanut huivikieltoon perusteluja entisestä työpaikastaan hotellista. Silminnäkijässä kuullaan hotellinjohtajan vastaus huivikieltoon.