1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iitti

Iitin kunnanjohtaja vaihtui – ainakin toistaiseksi

Pitkään Iittiä luotsannut Pentti Toivanen jäi eläkkeelle. Seuraajaksi valitun Riku Rönnholmin valinnasta on tehty valitus halinto-oikeuteen. Oikeuden ratkaisuun saakka Rönnholm toimii väliaikaisena kunnanjohtajana.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Iitin kunnantalolla Kausalassa kilisteltiin päivällä maljoja ja kahvikuppeja pitkäaikaisen kunnanisän, Pentti Toivasen eläkkeellelähdön kunniaksi. Toivasen viimeinen työpäivä alkoi ikimuistoisesti.

– Minulta kysyttiin, haluanko minut noudettavan töihin. Se sopi minulle ja olikin aikamoinen yllätys, kun pihaan saapui aamulla 1950-luvun lopulta oleva Land Rover -paloauto, Toivanen kertoo.

Kuntauudistusten pitkä historia

Toivanen on toiminut Iitin kunnanjohtajan vuodesta 1993. Kunta-alalla hän on työskennellyt kaikkiaan 40 vuotta. Hän kertoo jäävänsä eläkeelle hyvillä mielin, vaikka olisikin tahtonut nähdä, mihin vireillä oleva Salpausselän kuntajakoselvitys johtaa Iitin tulevaisuudessa.

Kuntaudistusta hän pitää vaikeana ja sekavana palettina, mutta kuntapalveluiden kannalta välttämättömänä. Toivanen muistuttaa, että kuntakenttää on myllerretty jo pitkän aikaa.

– 1994 perustimme Kouvolan seudun kuntayhtymän, joka oli tuolloin valtakunnassa selvästi uusi asia. Sehän johti käytännössä suuren Kouvolan muodostumiseen, hän sanoo.

Nyt kuntajohtajuus vaihtuu kotiaskareisiin ja golfiin. Toivanen lupaa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja saattaa loppuun itselleen tärkeitä hankkeita, kuten Kymiring-moottoriradan ja Kimolan kanavan avaamisen vesiliikenteelle. Päätyöksi nousee silti oloneuvoksen tehtävät.

– Kyllähän tunnelma on haikea, työtovereita tulee ikävä. Työyhteisö on ihmiselle tavattoman tärkeä, hän painottaa.

Valitus varjostaa seuraajan työtä

Toivasen saappaisiin astuu varatuomari Riku Rönnholm. Turun seudulta Iittiin muuttanut Rönnholm on tutustunut Iittiin jo parin viikon ajan. Erityistä mielenkiintoa hänessä on herättänyt kunnan vireä elinkeinoelämä ja vahva yrittäjyyskulttuuri.

– Täällä on erittäin myönteinen tekemisen meininki, Rönnhom kiittelee.

Uuden kunnanjohtajan tehtävän alkumetrejä varjostaa valintaprosessista tehty valitus hallinto-oikeuteen. Työtehtävä onkin väliaikainen siihen saakka, kunnes oikeus antaa ratkaisunsa. Sitä voidaan odotella loppuvuodesta. Rönnholm ei usko valitusprosessin vaikuttavan hänen omaan työskentelyynsä.

– Se vaikuttaa siten, että ei tule sellaista lopullista varmuutta työstä. Se vaikuttaa myös muun perheen ratkaisuihin, niitä ei voida tehdä niin nopeassa aikataulussa kuin olisi voitu, hän sanoo viitaten perheensä muuttoon paikkakunnalle.

Rönnhomin perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kuusi lasta. Aivan koko suurperhe ei ole innostunut Iittiin muutosta.

– Ikähaitari perheessämme on sen verran suuri, että eri-ikäiset suhtautuvat muuttoon eri tavoin. Kyllähän tässä on saanut aika tavalla markkinointityötä tehdä, hän naurahtaa.