Hepatiitti C-infektiota edelleen eniten Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan vuoden 2013 tartuntatautiraportti on julkaistu. Sen mukaan Hepatiitti C-infektion ilmaantuvuus on Etelä-Karjalassa edelleen suurempaa kuin muualla Suomessa, melkein kaksinkertainen maan keskiarvoon verrattuna.

Kotimaa
Miehelle tehdään tatuointia selkään.
B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta tai steriloimattomasta tatuointi- tai lävistysvälineestä sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.Luis Eduardo Noriega / EPA

Hepatiitti C-infektion ilmaantuvuus on Etelä-Karjalassa edelleen suurempaa kuin muualla Suomessa. Tieto käy ilmi tänään julkaistusta Etelä-Karjalan vuoden 2013 tartuntatautiraportista. Määrä on melkein kaksinkertainen maan keskiarvoon verrattuna.

Hepatiitti C-infektion osalta eniten löydöksiä oli 20-30-vuotiailla. Löydökset liittyvät suonensisäisten huumeiden käyttöön.

Viime vuonna Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Neupis -neulanvaihtopisteestä jaettiin yli 23 000 puhdasta neulaa ja ruiskua, millä estettiin tuhansia C-hepatiitin tarttumistapahtumia. Tavoitteena on, että Neupistoiminta vähentää edelleen uusien C-hepatiitti-infektioiden määrää ja muita huumeisiin liittyviä haittoja.

Etelä-Karjalassa alkoi uudenlainen mahdollisuus sukupuolitautien testaukseen internetissä Eksoten Hyvis.fi-sivuston kautta. Verkkosivuilla voi lähettää arvioitavaksi tartuntariskinsä täyttämällä Huoli sukupuolitaudista -lomakkeen ja päästä laboratoriotesteihin ilman puhelinkontaktia terveydenhuoltoon.