1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: "Onko Putin uusi Hitler?" - Zyskowicz ei ollut ensimmäinen

Presidentti Vladimir Putinin vertaaminen Staliniin tai Hitleriin ei ole uusia asia. Venäjän presidentti on saanut tottua vertaukseen jo vuodesta 2004 alkaen.

Näkökulmat
Maxim Fedorov
Maxim FedorovSeppo Sarkkinen / Yle

Tällä viikolla kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kohautti kysymällä, onko Putin uusi Hitler vai uusi Stalin. Zyskowicz ei ole ensimmäinen, joka asettaa Putinin ja Hitlerin samalle viivalle, eikä todennäköisesti viimeinen. Venäjällä on ehtinyt muodostua jo yhteisnimitys hallitsijoiden nimistä - Putler.

Tiettävästi ensimmäisenä julkisesti Putinia Hitleriin vertasi Lontoossa maanpaossa asuva tšetšeenikenraali Ahmed Zakajev amerikkalaislehti The Wall Street Journalin sivuilla vuonna 2004.

Zakajev viittasi Putinin mielipiteeseen siitä, että Tšetšenian konfliktissa länsimaat menettelevät samalla tavalla kuin rauhoitellessaan Hitleriä vuonna 1938. Venäjän kansainväliseen etsintäkuulutukseen asettaman kenraalin mukaan Putin on kuitenkin se, jonka toimet muistuttavat Hitlerin toimintaa. Hän väitti, että Putin oli saanut hallittavakseen Weimarin Venäjän ja että Tšetšenia oli Venäjän presidentille aikansa sudeettialue.

"Putler kaput!"

Vuotta myöhemmin Itävalta-Unkarin viimeinen kruununprinssi Otto von Habsburg piti amerikkalaisessa John Hopkinsin yliopistossa luennon, jossa hän sanoi, että Venäjällä vallitsee poliisivaltiomentaliteetti ja Putin ilmaisee aikeensa yhtä avoimesti kuin Hitler aikoinaan.

Venäjän ja Georgian välisen sodan aikana vuonna 2008 vertauksesta tuli jo aika yleinen. Silloin se oli esillä monessa länsimaisessa mediassa, ja silloinkin sudeettialue-episodi oli vertauksessa mukana.

Ilmeisesti sodan seurauksena on syntynyt myös Venäjän presidentin nimitys Putler. Erään mielenosoituksen kyltissä luki “Putler kaput!”, ja sen jälkeen nimityksestä on tullut lähes kansanomainen.

Sittemmin Venäjän syyttäjänvirasto totesi iskulauseen olevan ekstremistinen, koska se loukkaa silloista pääministeriä valtiovallan edustajana. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, samansisältöisiä graffiteja ilmestyy Krimillä rakennusten seiniin.

Putinin aluepolitiikka ei ole ainoa syy, miksi häntä on verrattu natsidiktaattoriin. Viime vuonna brittikirjailija Stephen Fry kehotti boikotoimaan Sotshin olympialaisia kirjeessään David Cameronille.

Perusteluksi Fry mainitsi Venäjän homovastaiset lait, jotka muistuttavat Hitlerin toimia juutalaisvähemmistöä vastaan.

Kommentit eivät jääne huomiotta

Mutta vasta viimeisten kuukausien tapahtumat ovat aiheuttaneet kokonaisen tulvan Hitler-vertauksia. Tuore Zyskowiczin lausunto ei ole saanut Venäjällä minkäänlaista huomiota, mutta yleensä vastaavanlaiset mielipiteet eivät jää siellä huomaamatta.

Olympialaisten alettua venäläinen kirjailija ja toimittaja Viktor Shenderovitš kirjoitti blogikirjoituksen, jossa hän kysyi retorisesti, miten urheilun juhlaan pitää suhtautua, kun rakastaa omaa maataan, muttei kestä sen hallintoa.

Hän kirjoitti, että ihailee nuorta taitoluistelijaa Julia Lipnitskajaa, mutta toisaalta kesällä 1936 berliiniläiset ihailivat olympialaissankari Hans Woellkea. Hän kysyy, voiko iloita heidän voitostaan ja unohtaa Hitlerin ja Putinin toimet, unohtaa poliittiset taustat urheiluriemun huumassa.

Kirjoitus laukaisi monipäiväisen kohun. Niin urheilijat kuin kansanedustajatkin syyttivät kirjoittajaa fasismista.

Kirjoituksen julkaisseita tiedotusvälineitä vaadittiin suljettaviksi ja valtiollinen tv-kanava haukkui Shenderovitšia viikkouutislähetyksessään lurjukseksi ja muisti mainita hänen juutalaisalkuperänsä.

Yhtä kovaa vastaanottoa ei saanut Hillary Clintonin puheenvuoro, jossa hän väitti, että Venäjän passien jakaminen krimiläisille muistuttaa natsi-Saksan halua suojella ulkomailla asuneita etnisiä saksalaisia.

Nimekkäiden vertailijoiden joukkoon kuuluvat myös Kiovan patriarkka Filaret, Tšekin ulkoministeri Karel Schwarzenberg, venäläinen šakkimestari Garri Kasparov, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė ja Venäjältä Ukrainaan muuttanut toimittaja Savik Shuster.

Nyt Suomikin sai oman nimekkään vertailijansa.

Lue seuraavaksi