Liikuttavimmat graffitit omistetaan vaikka äidille

Suomalainen katutaide mielletään paljolti graffitien kautta. Graffitit ovat reviiritaistelua ja huumorin värittämää yhteiskunnallista keskustelua.

kulttuuri
Tiiliseinään kirjoitettu sana ahistaa
Hämeenlinnan Varikonniemestä löytyy tämä simppeli seinään tehty kommentti.Markku Karvonen / Yle

Katutaide kattaa kaikkea mahdollista virkatuissa villapuseroissaan värjöttelevistä puista aina siltojen alle väsättyihin graffiteihin saakka.

Suomalainen katutaide on ennen kaikkea graffiteihin liittyvää. Se näkyy myös Ylen verkkosivuilta löytyvässä katutaidekartassa.

– Taideopiskelijat ja muut taiteilijoiksi itsensä mieltävät katsovat katutaiteeseen kuuluvan tietenkin muutakin kuin pelkät graffitit, mutta katutaiteen yleisin ilmenemismuoto ne kuitenkin ovat, vahvistaa kuvataiteen lehtori Piritta Malinen.

Malinen on tutkinut väitöskirjassaan nuorten graffiti-innostuksen syitä.Keski- Eurooppaan verrattuna suomalainen katutaide on vielä varsin perinteistä.

Graffitit ovat julkista reviiritaistelua - yhteiskunnallisella sanomalla ryyditettynä.

– Pääviesti on usein se, että halutaan olla jossain paikassa, ollaan uskallettu olla ja ottaa paikka haltuun ja pistää kommentti seinälle. Graffitit ovat usein keskustelua toisen tekijän kanssa tai keskustelua siitä kenelle paikka tai kaupunkitila kuuluu. Kyllä graffiteihin aina liittyy tietty yhteiskunnallinen merkitys tai kannanotto vaikka sisältö ei olisikaan ulkopuoliselle kantaaottava, sanoo Malinen.

Outsider olet, ja sellaisena pysyt

Graffitien tekijät tuntevat toisensa ja tyylinsä hyvin. Kaduilla vallitsee tiukka hierarkia.

– On tiettyjä tekijöitä, joiden maalausten päälle ei kerta kaikkiaan tehdä, kun taas jonkun toisen tekemän hienonkin maalauksen päälle syntyy pian uutta. Vanhan mestarin nimimerkkiä ei saa ottaa. Nimimerkkien varastaminen kommentoidaan välittömästi. Kruunuun ja kuninkuuteen liittyvät graffitit ovat tavallisia ja liittyvät reviiritaisteluun ja eräänlaiseen henkselien paukutteluun. Myös liian lähelle maalaaminen saattaa aiheuttaa kommenttia, sanoo Piritta Malinen.

Malinen kertoo, että tekijöille on kiinnostavinta liikkua sillä rajalla ymmärretäänkö viesti vai ei. Ulkopuolisen on sitä vaikeampi hyväksyä, mitä vaikeammin ymmärrettävä graffiti on.

Onko ilmassa testosteronia? Kyllä, mutta myös rakkautta.

– Liikuttavimpia ovat mielestäni rakkaudenosoitukset äidille tai tyttöystävälle. Tehdään hieno karaktääri ja omat nimikirjaimet hienoilla täytöillä ja taustoilla ja sitten se omistetaan äidille. Ulkopuoliset saattavat saada pienen selvennyksen asiasta tavallisella tekstillä, selittää Malinen.

Obaman korvat

Kaduilta löytyy myös yhteiskunnallista sanomaa.

– Euron tai dollarin merkki tai tietokonepelin hahmo haukkaamassa euroa on ainakin muualla Euroopassa tuttua. Tunnistettavien poliitikkojen kuvista on tehty erilaisilla tekniikoilla kopiota, ja myös niiden määrä tuo omaa kantaaottavuutta.

Malisen mukaan yhteiskunnalliset graffitit ovat harvoin yksiselitteisesti sormella osoittavia. Niissä yhdistetään huumori ja vakava puoli.

– Herkullisimpia ovat katutaideteokset, jotka ovat sidoksissa paikkaan ja kommentoivat sitä, sanoo Piritta Malinen.

Siis silmät auki, sillä kaduilla tapahtuu.