Japanilaiset epäilevät talousuudistuksia

Japanissa on varovaisia merkkejä parikymmentä vuotta kestäneiden talousvaikeuksien voittamisesta. Toistaiseksi suurimpia hyötyjiä ovat olleet suuryritykset ja osakesijoittajat, tavallinen kansa ei arjessaan parannuksia vielä huomaa.

Japani tarvitsee verotuloja, sillä vauhdilla kasvavalle määrälle vanhuksia pitää turvata palvelut ja eläkkeet. Kuva: Yle

Japanin pääministeri Shinzo Abe on ajanut pontevasti talousuudistuksia. Hän on nimennyt Abenomics-nimiset uudistuksensa kolmen nuolen talousuudistuksiksi. Hän uskoo elvytyksen voimaan ja käskee keskuspankin pumpata markkinoille rahaa. Toimien tuloksena osakekurssit ovat nousseet ja superkallis jeni heikentynyt jonkin verran. 

Suuryritykset kuten autonvalmistajat Toyota ja Honda ovat olleet tyytyväisiä. Halventunut jeni on vauhdittanut vientiä. Autotehtaissa on painettu pitkää päivää myös sen takia, että huhtikuussa kulutusvero nousee viidestä prosentista kahdeksaan. Ihmiset ostavat kalliita tuotteita ennen veronkorotusta. Tämä on ensimmäinen kerta yli 15 vuoteen, kun kulutusveroa nostetaan. Ensi vuonna sitä on määrä korottaa lisää, kymmeneen prosenttiin asti.

Vaikkei veronkorotus japanilaisia miellytä, hyväksyy moni sen välttämättömänä pahana. Japanin valtio on teollisuusmaista kaikkein velkaantuneimpia. Velkaa on yli 200 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Valtio tarvitsee kipeästi verotuloja, sillä maa ikääntyy huimaa vauhtia. Jostain pitäisi saada maksettua vanhuksille palvelut ja eläkkeet.

- Pelkällä eläkkeellä ei kyllä tule toimeen, harmittelee 73-vuotias Hatsuko Kobayashi. 

Hän kertoo, ettei pärjäisi, jos mies ei työskentelisi tyttären apuna perheen pienessä kaupassa.

Sugamossa, Tokion koillisosassa, niin sanotulla mummojen kauppakadulla moni kertoo saman tarinan. Yli seitsemänkymppiset haluaisivat löytää töitä, jotta saisivat eläkkeiden päälle vähän lisätienestejä.

Uudistuksista hyötyvät rikkaat

Lähes kaikki tapaamani tokiolaiset valittelevat sitä, etteivät pääministeri Aben uudistukset ole helpottaneet tavallisen ihmisen arkea.

Parinkymmenen vuoden deflaation eli hintojen laskun jälkeen hinnat ovat alkaneet varovasti nousta. Vielä ollaan kaukana pääministerin kahden prosentin inflaatiotavoitteesta. Sen sijaan palkat ovat olleet jäissä vuosikaudet. Tänä keväänä on alettu tehdä pieniä palkankorotuksia, niitäkin moni firma varsin vastentahtoisesti.

Sotaherran opit

Pääministeri Abella on kolmen nuolen talousuudistusohjelma. Toimet ovat rahan määrän lisääminen markkinoilla, kysynnän virkistäminen julkisiin urakoihin panostamalla ja kolmantena ovat rakenteelliset uudistukset. Kaksi ensimmäistä ovat toteutuneet: keskuspankki on painanut lisää rahaa ja ostanut valtion velkakirjoja, sekä useita rakennus- ja korjausurakoita on aloitettu.

Jotta Japani saataisiin pysyvästi nostettua kasvu-uralle, ovat rakenteelliset uudistukset haastavin osuus. Naisia pitäisi saada töihin lisäämällä päivähoitopaikkoja ja muokkaamalla keski-ikäisten miesten asenteita. Valtion jatkuva velkaantuminen täytyisi pysäyttää miettimällä rahareikien tärkeysjärjestystä. Puolustusmenot esimerkiksi ovat kasvaneet, vaikka samaan aikaan vanhukset tarvitsisivat hoitopaikkoja. Säännöstely on edelleen kunniassaan muun muassa maataloudessa. Niin kotimaisia kuin ulkomaisia yrityksiä pitäisi innostaa investoimaan.

Mistä pääministeri muuten keksi nimetä uudistuspolitiikkansa kolmen nuolen politiikaksi? No, historiasta tietenkin. Japanin sotaisalla keskiajalla eli suuri daimio, alueellinen sotaherra, nimeltään Motonari Mori. Hänellä oli kolme poikaa. Mori kehotti poikia yhdistämään voimansa, sillä yhden nuolen voi hänen mukaansa helposti katkaista. Jos on kolme vahvaa nuolta, niitä ei niin vain katkaista, uskoi Mori.

Aben hellimä tarina on kiehtova. Hänen itsensä vain täytyisi olla riittävän rohkea, ja tehdä kolmesta uudistuksestaan niin perusteellisia ja kestäviä, että ne todella nostaisivat Japanin talouden pysyvälle nousu-uralle.