Luonto-Liiton Kevätseuranta alkaa tänään

Kevätseurannan ideana on tehdä havaintoja luonnossa jo esiintyvistä eläinlajeista. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat osallistua seurantaan. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47.

Kotimaa
Lepän norkoja ja lehtiä.
Eila Haikarainen / Yle

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta alkaa tänään lauantaina. Kevätseurannan teemana tänä vuonna ovat kevään äänet. Teemalajeina on lintuja ja sammakoita.

Luonto-Liiton mukaan kevään ensimmäisiä muuttolintoja on jo havaittavissa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi laulujoutsenista ja töyhtöhyypistä on jo tehty havaintoja.

Viime viikonlopun aurinkoinen sää houkutteli liikkeelle myös kekomuurahaisia, perhosia ja kyykäärmeitä. Etelä-Suomessa sinivuokot ja leskenlehdet ovat jo paikoitellen nousseet esiin.

– Monet kevätlajit ovat saapuneet selvästi aikaisessa, eikä olisi ihme, jos peipotkin alkaisivat kuuluttaa kevättä viikoloppuna. Ensimmäiset västäräkitkin on jo havaittu. Tämä on loistavaa aikaa lähteä luontoon etsimään kevään merkkejä, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Varpu Pärssinen sanoo.

Seuranta avoin kaikille

Kevätseurannan ideana on tehdä havaintoja luonnossa jo esiintyvistä eläinlajeista. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat osallistua seurantaan. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47.

Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä koska tahansa. Lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16. maaliskuuta alkaen 7.–8. kesäkuuta saakka.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi (siirryt toiseen palveluun) Luonnontieteellinen museo kirjaa havainnot tietokantaansa, josta havaintoja voi käydä myös itse katsomassa.

Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Havainnoista apua tutkimustyöhön

Havainnot ovat tärkeitä tutkimukselle, jossa vertaillaan kevätlajien saapumista eri puolille Suomea. Tietoja voidaan käyttää muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimuksessa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivulle täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan seurannassa tehdyistä havainnoista torstaisin noin kello 8.15.