1. yle.fi
  2. Uutiset

Timbuktussa ryhdyttiin korjaamaan islamistikapinallisten tuhoamia mausoleumeja

15 Timbuktun kukoistuskaudelta peräisin olevaa mausoleumia tuhoutui, kun al-Qaidaan kytköksissä olleet islamistikapinalliset hallitsivat kaupunkia. Islamistikapinan aikana poltettiin myös tuhansia vanhoja käsikirjoituksia.

Ulkomaat

Timbuktussa Pohjois-Malissa on alettu jälleenrakentaa historiallisesti arvokkaita mausoleumeja, jotka islamistikapinalliset tuhosivat pitäessään kaupunkia vallassaan toissa vuonna, YK kertoo.

Al-Qaidaan kytköksissä olleet kapinalliset tuhosivat Timbuktussa 15 mausoleumia, jotka ovat peräisin kaupungin kulta-ajalta 1400- ja 1500-luvuilta.

Mausoleumien korjaustöitä rahoittaa nyt YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco ja apua antavat myös useat maat, muun muassa Bahrain ja Kroatia. Korjaustöiden arvioidaan kestävän kuukauden.

Unescon johtaja Irina Bokova toteaa, että Timbuktun kulttuuriperinnön korjaaminen on tärkeää niin Malin kansalle ja timbuktulaisille kuin maailmalle.

- Nimi Timbuktu saa miljoonien ihmisten mielikuvituksen liikkeelle kaikkialla maailmassa, hän toteaa.

Timbuktu on tunnettu myös arvokkaasta käsikirjoituskokoelmastaan. Osa käsikirjoituksista on peräisin islamia edeltävältä ajalta. Unesco arvioi, että asiakirjoista noin 4 200 poltettiin islamistien hallitessa kaupunkia.

Tuaregi- ja islamistikapinalliset ottivat Malin pohjoisosan haltuunsa toissa vuoden keväällä käyttäen hyväkseen sotilasvallankaappauksen maassa synnyttämään kaaosta. Islamistikapinalliset ottivat hallitsemillaan alueilla voimaan tiukan tulkinnan islamilaisesta sharia-laista. Malin joukot ja niiden avuksi tulleet Ranskan joukot häätivät kapinalliset viime talvena.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi