1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittipoliitikko Tony Benn on kuollut

Benn oli työväenpuolueen kansanedustaja 50 vuotta ja ministeri 11 vuotta. Suorapuheisuudestaan ja sodanvastaisuudestaan tunnettu Benn ajautui usein kiistoihin puolueensa kanssa, mutta häntä arvostettiin yli puoluerajojen.

Pitkän linjan brittipoliitikko Tony Benn on kuollut 88-vuotiaana. Anthony Neil Wedgwood Benn oli työväenpuolueen kansanedustaja 50 vuoden ajan ja ministerinä 11 vuotta 1960- ja 1970-luvuilla.

Uransa huipulla Benn oli mielipiteitä jakanut hahmo, joka otti usein yhteen oman puolueensa johdon kanssa puolueen linjasta.

Benn tuli tunnetuksi myös sodan ja monarkian vastustajana. Hän johti sodanvastaista liikettä, kun Britannia työväenpuolueen pääministerin Tony Blairin valtakaudella päätti lähettää joukkoja Afganistaniin vuonna 2001 ja Irakiin vuonna 2003.

Suorapuheisuudestaan ja hyvistä puhujanlahjoistaan tunnettu Benn saavutti kuitenkin arvostusta yli puoluerajojen ja hänestä tuli myös yleisön suosikki. Viime vuosina hän oli useissa mielipidekyselyissä maan suosituin poliitikko.

Benn on pisimpään Britannian alahuoneessa istunut työväenpuolueen kansanedustaja. Hän nousi parlamentin alahuoneeseen 25-vuotiaana vuonna 1950 ja jäi eläkkeelle kansanedustajan tehtävistä vuonna 2001.

Benn peri isänsä kuoltua vuonna 1960 päärinarvon, mikä esti häntä toimimasta kansanedustajana. Hän kuitenkin ajoi läpi lakiehdotuksen, joka salli hänen luopua aatelisarvosta. Benn toimi neljässä eri ministerintehtävässä vuosina 1964 - 1979.

Bennin molemmat isoisät ja isä olivat niin ikään kansanedustajia ja myös hänen poikansa Hilary on ollut kansanedustajana ja ministerinä. Lapsenlaspi Emily on ollut ehdolla parlamenttivaaleissa.

"Aito radikaali koko ikänsä"

Poliitikot eri puolueista ovat ylistäneet Benniä muistoviesteissään. Konservatiivinen pääministeri David Cameron sanoo, että Benn oli loistava kirjoittaja, puhuja ja kampanjoija.

- Häntä kuunnellessa ei ollut koskaan tylsää hetkeä, vaikka olisit ollut eri mieltä kaikesta mitä hän sanoi, Cameron totesi.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband kutsuu Benniä aikamme ikoniksi, joka muistetaan osattomien puolustajana, merkittävänä parlamentaarikkona ja vakaumuksellisena poliitikkona. Ihmiseksi, jolla oli niin vahvat mielipiteet ja joka kiisteli usein puolueensa kanssa hän saavutti arvostusta kautta poliittisen kentän, Milliband totesi.

Tony Blair puolestaan sanoo Bennin olleen harvinaisuus siinä, että hän oli aito radikaali koko elämänsä. Hän oli peloton kampanjoija ja työväenpuolueen legendaarinen hahmo, Blair toteaa.

- Jopa kun olin hänen kanssaan eri mieltä, kunnioitin aina valtavasti hänen nerokkuuttaan, intohimoaan ja sitoutuneisuuttaan, Blair sanoo.