1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malesialaiskone

Kadonnut kone: Vahvoja viitteitä kaappauksesta

Koneen suunta ja lentokorkeus muuttuivat nopeasti sen kadottua siviilitutkasta. Sotilastutka tuo asiaan uutta tietoa. Malesian pääministeri pitää aamulla tiedotustilaisuuden.

Malesialaiskone
Indonesian ilmavoimat osallistuivat turmakoneen etsintöihin 11. maaliskuuta 2014.
Indonesian ilmavoimat osallistuivat turmakoneen etsintöihin 11. maaliskuuta 2014. Malaysia Airlines -yhtiön matkustajakonetta, jossa on 239 ihmistä, on etsitty tuloksetta pian viisi päivää.Indonesian Airforce / EPA

Malesian viranomaiset ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että kadonnut matkustajakone kaapattiin. Asiasta kertoo uutistoimisto AP nimettöminä pysytteleviin hallituslähteisiin viitaten.

Malesian pääministeri pitää asiasta tiedotustilaisuuden kello 7.30 Suomen aikaa.

Kaappausteoria perustuu moniin tekijöihin, joille tutkijoiden mielestä ei löydy muuta selitystä kuin koneen kaappaus. Kukaan ei kuitenkaan ole ilmoittautunut koneen kaappaajaksi, eikä vaatimuksia ole esitetty.

Vahvin todiste kaappaukselle on, että lennonjohdon tutkan kanssa yhteydessä oleva koneen ns. toisiotutkavastaaja eli transponderi lakkasi toimimasta vasta 12 minuuttia sen jälkeen, kun viestiyhteys koneeseen katkesi.

Koneen lentosuunta ja -korkeus muuttuivat huomattavasti ennen sen katoamista tutkasta. Sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa Malesian armeijan tutkatietoja.

Niiden mukaan siviilitutkasta kadottuaan kone nousi 45 000 jalkaan eli 13 500 metriin, mikä on korkeammalla kuin tälle konetyypille hyväksytty lentokorkeus. Sitten kone kääntyi jyrkästi länteen ja laskeutui erittäin nopeasti 23 000 jalkaan, 6 900 metriin, mikä on selvästi alle normali lentokorkeuden. Kone oli tuolloin Penangin saaren tuntumassa.

Tämän jälkeen kone kääntyi luoteeseen kohti Malakansalmea, nosti korkeuttaan ja jatkoi lentoaan Intian valtamerellä.

Asiantuntijoiden mukaan suunnanmuutokset eivät ole mahdollisia, ellei konetta ohjaamassa olisi ollut ammattitaitoinen lentäjä.

Malaysia Airwaysin Boieng 777-200 -konetta on etsitty jo viikko. Koneessa oli 227 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi