Malesian pääministeri mysteerikoneesta: Katoaminen vaikuttaa tahalliselta

Varmaa tietoa Malaysia Airlinesin viikko sitten kadonneen koneen kaappauksesta ei kuitenkaan ole, sanoi pääministeri Najib Razak tiedotustilaisuudessa.

Malesialaiskone
Malesian pääministeri Najib Razak tiedotustilaisuudessa 15. maaliskuuta 2014
Malesian pääministeri Najib Razak tiedotustilaisuudessa 15. maaliskuuta 2014Reuters TV

Malesia tutkii edelleen kaikkia vaihtoehtoja viikko sitten kadonneen Malaysia Airlinesin koneen kohtalon selvittämiseksi, sanoi Malesian pääministeri Najib Razak juuri pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Razakin mukaan lentokoneen katoaminen vaikuttaa "tahalliselta", mutta viranomaisilla ei ole varmoja tietoja siitä, että kone olisi kaapattu.

Hän perusteli lausuntoaan uusilla satellittitiedoilla ja sotilastutkadatalla, joista useat kansainväliset tiedotusvälineet uutisoivat torstaina ja perjantaina.

Siitä onnettomuustutkijat ovat erittäin vakuuttuneita, että koneen viestilaitteita kytkettiin tarkoituksella pois päältä.

– Näyttää erittäin todennäköiseltä, että koneen ACARS-järjestelmä sammutettiin juuri ennen kuin se lensi Malakan niemimaalle. Pian sen jälkeen toisiotutkavastain kytkettiin pois päältä, Razak sanoo.

Onnettomuustutkijat selvittävät yhä, mihin koneen etsinnät on syytä keskittää. Etsinnät Etelä-Kiinan merellä lopetetaan, koska tutkimusten mukaan koneen suuntaa muutettiin ja se kääntyi länteen kohti Intian valtamerta. Pääministerin mukaan joku käänsi koneen reitiltä tarkoituksella.

Viimeinen satelliittiyhteys Boeing 777 -koneeseen saatiin yli kuusi ja puoli tuntia sen jälkeen kun kone katosi siviilitutkasta kello 1.30.

– Tutkimusryhmä selvittää, kuinka pitkälle kone on lentänyt. Se auttaa rajaamaan etsintäaluetta, Razak sanoi.

Konetta etsitään nyt kahdelta uudelta "väylältä", Pohjois-Thaimaasta Kazakstanin ja Turkmenistanin rajalle ulottuvalta alueelta sekä Indonesian ja eteläisen Intian valtameren väliltä. Tämä tarkoittaa, että etsintäaluetta laajennetaan huomattavasti.

– Lennon MH370 etsintä on edennyt uuteen vaiheeseen. Toivomme, että uudet tiedot tuovat meidät askeleen lähemmäs koneen löytämistä, Razak sanoi.

Hän kommentoi myös Malesian hallinnon paljon parjattua hidasta tiedottamista sanomalla, että lennon MH370 matkustajien ja miehistön perheille halutaan kertoa vain varmaksi vahvistettuja tietoja.