HRW: Krim vajonnut laittomuuden tilaan

Ihmisoikeusjärjestön mielestä Krimin itsepuolustusjoukot tekevät rikoksia ja rikkovat ihmisoikeuksia, mutta alueen johto ei puutu asiaan. Krimin itsepuolustusjoukot ovat järjestön mielestä laiton aseellinen joukko.

Ulkomaat

Venäjä-mielisen hallinnon valtaansa ottama Krimin niemimaa on vajonnut laittomuuden tilaan, jossa tapahtuu jatkuvasti väkivallantekoja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) (siirryt toiseen palveluun).

Järjestö syyttää tilanteesta Krimille perustettuja itsepuolustusjoukkoja. Järjestön mukaan niiden toiminta on täysin laitonta ja ne ovat luoneet Krimin alueelle tilanteen, jossa lakia ei enää noudateta.

Itsepuolustusjoukkojen jäsenet toimivat ilman minkään järjestön tunnuksia, vailla selkeää johtoa ja niiden tekemistä laittomuuksista ei seuraa rangaistusta.

- Krimin viranomaiset sallivat laittoman ja identifioimattoman aseellisen joukon pitää hallussaan niemimaata ja tehdä rikoksia, joita ei tutkita ja joista ei anneta rangaistuksia, ikään kuin alueella vallitsisi lakityhjiö, totesi HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian osaston apulaisjohtaja Rachel Denber.

HRW:n mukaan Krimin toimivalla johdolla on vastuu suojella alueen väestöä. Järjestö vaatii Krimin johtoa lopettamaan itsepuolustusjoukkojen toiminnan, hajottamaan joukot ja riisumaan ne aseista.

Human Rights Watch on dokumentoinut ainakin kuusi itsepuolustusjoukkojen suorittamaan sieppausta, jotka ovat kohdistuneet Ukrainassa vallanvaihdoksen toteuttaneen Euromaidan-liikkeen aktiiviin. Joukot ovat myös hyökänneet useiden paikallisten ja kansainvälisten toimittajien kimppuun.

Itsepuolustusjoukot myös hajottavat väkivaltaisesti mielenosoituksia, tekevät laittomia henkilötarkastuksia varsinkin Krimin rajoilla, ja häiritsevät tavallisia ihmisiä. Krimin hallinnon mukaan joukot ovat ottaneet hallintaansa alueen kaikki sotilaalliset laitokset, poliisihallinnon toimistot ja muut "strategiset kohteet".

Ukrainan laki ei puolla itsenäistä asejoukkoa

Ukrainan lain mukaan kansalaiset voivat ottaa osaa lain ja järjestyksen valvontaan ja myös muodostaa itsepuolustusyksiköitä, mutta tämän on tapahduttava lainmukaisten poliisivoimien kanssa yhteistyössä ja tarkasti rajatuissa olosuhteissa, eikä joukoilla ole oikeutta ampuma-aseiden käyttöön. HRW:n mukaan paikallisella poliisilla ei näytä olevan minkäänlaista yhteistyötä joukkojen kanssa eikä valtaa niden toimintaan.

HRW vaatii, että itsepuolustusjoukkojen tekemistä rikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista aloitetaan tutkinta ja joukot asetetaan vastuuseen teoistaan. Joukkojen pidättämät ihmiset on heti vapautettava ja toimittajien on annettava tehdä työtään häiritsemättä.

Krimin uuden hallinnon pääministeri Sergei Aksjonov sanoo, että itsepuolustusjoukkoihin kuuluu noin 11 000 miestä ja heitä tarvitaan sunnuntaina tapahtuvan kansanäänestyksen läpiviemiseen. Aksjonov kiistää, että joukot olisivat syyllistyneet laittomuuksiin.