1. yle.fi
  2. Uutiset

Moskova vaatii laajaa operaatiota Ukrainan äärikansallisia vastaan

Harkovassa tapahtunut välikohtaus vaatii Venäjän mielestä laajaa iskua Ukrainan Oikea sektori -järjestöä vastaan. Ukraina syyttää Venäjää provokaattorien käytöstä.

Ukraina

Venäjän ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies vaatii laajaa operaatiota Ukrainassa toimivaa äärikansallismielistä Oikea Sektori -järjestöä vastaan.

Harkovassa pidätettiin verisen yhteenoton jälkeen perjantaina ja lauantain-vastaisena yönä noin 30 järjestön aktiivia.

- Harkovan uusnatsitappelijoiden pidätysten pitäisi näyttää tietä laajalle operaatiolle, jolla tehdään vaarattomiksi ja rankaistaan niitä ääriaineksia, joiden toiminta on lähtenyt käsistä, kirjoittaa blogissaan Venäjän ulkoministeriön ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltiokomissaari Konstantin Dolgov.

- Kukaan ei ole peruuttanut Ukrainan kansainvälistä sitoumusta vastustaa rasismia, rotuerottelua ja ulkomaalaisvihaa. Siksi Ukrainan on vastattava näihin vaatimuksiin, Dolgov kirjoittaa.

Harkovan tapahtumat käynnistyivät poliisin mukaan siten, että äärioikeistolainen joukko avasi autosta tulen Venäjää kannattavien mielenosoittajien joukkoon Harkovan keskusaukiolla. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Kymmenet Venäjä-mieliset mielenosoittajat seurasivat autoa äärikansallisen Ukrainan Patriootit -järjestön toimistolle ja yrittivät tunketua sisään. Sisällä olleet lukittautuivat taloon ja heittelivät ulos palopommeja. Paikalla puhkesi myös ammuskelua, jossa kaksi ihmistä kuoli ja muutama haavoittui.

Poliisi kertoo, että se on pidättänyt kaikkiaan noin 30 henkilöä. Äärikansalliset ottivat myös kolme panttivankia, joista ainakin yksi on vapautettu.

Myös torstaina Ukrainan itäosassa, Donetskissa, syntyi kahakka Venäjä-mielisten ja Ukrainan uutta hallintoa kannattavien välille. Yksi ihminen sai surmansa.

Ukrainan johto syyttää Venäjää provokaattoreiden käytöstä maiden välien kiristämiseksi.

Lähteet: Itar-Tass, AFP

Lue seuraavaksi