FT: Venäjä vetää varojaan länsimaista – oligarkit menettäneet viikossa miljardiomaisuuksia

Venäjän elinkeinoelämä toimii jo kuin länsimaiden pakotteet olisivat voimassa, sanoo moskovalainen pankkiiri. Maan superrikkaat menettävät valtavia rahasummia. Venäjä kotiuttaa ulkomailla olevia rahavarojaan.

talous
Alisher Usmanov
Oligarkki Alisher Usmanov on yksi Financial Timesin mukaan omaisuuttaan menettäneistä.Maxim Shemetov / EPA

Venäjällä pelätään länsimaiden päättävän uusista pakotteista sitä vastaan. Tämän seurauksena Venäjän pankit ja suuryritykset ovat kiireesti alkaneet kotiuttaa varojaan varsinkin niistä rahoituslaitoksista, jotka toimivat Yhdysvalloissa, kertoo talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Rahoja siirtäneiden joukossa ovat mm. valtion suurelta osin omistamat pankit Sperbank ja VTB sekä energiajätti Lukoil

Venäjän markkinat ovat jo reagoineet uusiin pakotteisiin ja taloustoiminnan häiriöihin. Venäläisyritysten osakkeiden arvo on vuodenvaihteen jälkeen laskenut viidenneksen ja lasku jatkuu edelleen.

Suuria omaisuuksia tutkivan Wealth-X-yhtiön mukaan Venäjän kymmenen rikkainta oligarkkia ovat viikossa menettäneet yhteensä 6,6 miljardia dollaria omaisuutensa nettoarvosta, kertoo Financial Times.

Venäjän valtion joukkovelkakirjojen korot ovat nousseet 9,7 prosenttiin, kun tammikuussa korot olivat alle kahdeksassa prosentissa. Yhdestä dollarista joutuu nykyään maksamaan 36,7 ruplaa, mikä on kaikkien aikojen suurimpia lukuja.

Lehden haastattelema asiantuntija toteaakin, ettei mitään pakotteita Venäjää vastaan oikeastaan tarvittaisi, pelkkä ennakko-odotus on jo tarpeeksi.

- On ironista, että Venäjän pankkisektori on kehittynyt huomattavasti viime vuosina ja kytkeytynyt muuhun maailmaan. Samalla siitä on tullut haavoittuvampi ja tehokas vipuvarsi pakotteita ajatellen, sanoo Brookings Instituutin johtaja Strobe Talbott.

Ilmeisesti myös Venäjän valtio on siirtänyt pois Yhdysvaltain keskuspankissa olleita varojaan. Keskuspankin tilastojen mukaan sen hallussa oli vuodenvaihteessa 138,6 miljardia dollaria Venäjän valtion varoja. Maaliskuun alussa pankin ulkomaiset varat supistuivat yllättäen 105 miljardilla. Pankilla ei ole varmaa tietoa, oliko kyseessä Venäjän valtion toimenpide, mutta se on vahva ehdokas, lehti arvioi.

Lehden haastattelema moskovalainen pankkiiri sanoo, että 90 prosenttia investoijista toimii siten, kuin pakotteet olisivat jo voimassa.