1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:n pääjohtaja kannattaa tiukennuksia oluen myyntiin: "Merkittävä vaikutus kokonaiskulutukseen"

Juhani Eskolan mukaan miedon alkoholin myynti on lisääntynyt viime aikoina nimenomaan kioskeissa ja huoltamoissa, joten myyntiaikojen rajoituksilla voisi olla myönteinen vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen.

Ylen aamu
Juhani Eskola Ylen aamu-tv:n vieraana 15. maaliskuuta 2014.
Juhani Eskola Ylen aamu-tv:n vieraana 15. maaliskuuta 2014.Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusi pääjohtaja Juhani Eskola kannattaa uudestaan esille nousseita mietojen alkoholijuomien myyntirajoituksia.

– Alkoholinkäytön rajoituksessa ei ole oikein helppoja ja kaikille mukavia keinoja. Tämä ehdotettu olisi yksi mahdollinen keino, jolla saataisiin aikaan jonkilainen pieni, mutta merkittävä vaikutus kokonaiskulutukseen. Alkoholin myynti on viime aikoina lisääntynyt kioskeissa ja huoltamoissa, siis ei Alkon myymälöissä ja ravintoloissa. Tähän tällä keinolla olisi mahdollista puuttua, totesi Eskola Ylen aamu-tv:ssä.

Eskola sanoi, että suomalaisten alkoholin kokonaiskulutusta pitäisi vähentää; tätä kautta alenisivat myös alkoholin haittavaikutukset. Alkoholin kokonaiskäytöllä ja sen aiheuttamilla haitoilla on Eskolan mukaan selkeä yhteys.

Helsingin Sanomat kertoi alkuviikolla, että alkoholilakiin suunnitellaan tiukennuksia. Mietojen alkoholijuomien kuten oluen myynti loppuisi kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla jo kello kuuden aikaan perjantaisin ja lauantaisin. Myös sunnuntain aamumyyntiaikaa rajoitettaisiin.

Nykyisin olutta, siideriä ja muita alle 4,7 % alkoholia sisältäviä juomia saa myydä kello 9-21 välisenä aikana.

Uutta alkoholilakia valmistellaan parhaillaan sosiaali-ja terveysministeriössä. Lakiesitys on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn vielä kevään aikana.

Lue seuraavaksi