Venäläisten ostokset vähenivät yli neljänneksen alkuvuonna

Venäläisturistit etsivät nyt matkoja halvemman hintatason maista ruplan heikon kurssin takia. Venäläisten Suomessä tekemät tax free -ostokset ovat vähentyneet 27 prosenttia alkuvuoden aikana.

Kotimaa

Venäläisten ostovoiman lasku heikentänee Suomen ravintola- ja matkailualan tämän vuoden tulosta.

Venäläisturistit etsivät nyt matkoja halvemman hintatason maista ruplan heikon kurssin takia, toteaa Matkailu- ja Ravontolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Venäläisten matkakohteet ovat nyt tällaisia halpamaita: Viro, Kreikka ja Thaimaa. Hintataso ja kustannukset ovat aivan eri tasoa kuin Suomessa.

Venäjän keskiluokka kuluttaa vähemmän

Suomeen suuntautuva ostosmatkailu on laskenut samaa tahtia ruplan kurssin kanssa. Euroon nähden heikentynyt rupla on laittanut monen venäläisturistin ostos- ja matkasuunnitelmat uusiksi.

– Kyllä käymme nyt harvemmin. Jos ennen kävimme 2–3 kertaa kuukaudessa, niin nyt käymme vain kerran kuukaudessa. Toivomme, että tilanne paranee ja kaikki rauhoittuu meillä, Euroopan unionissa ja Ukrainassa, Lappeenrannassa ostoksilla käyvä Anton Novikov sanoo.

Ruplan kurssin nopea lasku näkyy jo matkailu- ja ravintola-alalla. Alkuvuosi on ollut hiljainen.

– Odotettavissa on vähintään kymmenen prosentin pudotus viime vuoteen verrattuna, Lappi arvioi.

Pietarilainen Nadezhda Olentsinko sanoo, että heikkenevä ostovoima vaikuttaa erityisesti Venäjän keskiluokkaan.

– Meillä menee vielä kohtalaisesti, mutta jos tilanne jatkuu, ulkomaisten tavaroiden ostaminen ja Suomessa käynti tulee varmaan kalliiksi. Perheeni oli tarkoitus lähteä lähiaikoina kiertomatkalle Norjaan, Ruotsiin ja Helsinkiin, mutta nyt emme ole varmoja onnistuuko se, Olentsinko miettii.