Krimin kiistelty äänestys käynnissä – video

Krimin asukkaat saavat tänään päättää, haluavatko he liittyä Venäjään. Emämaa Ukraina ja länsimaat pitävät äänestystä laittomana ja siten merkityksettömänä. Niillä ei kuitenkaan ole keinoja estää äänestystä.

Ulkomaat
Krimiläinen nainen äänestää Simferopolissa.
Krimiläinen nainen äänesti Simferopolissa sunnuntaiaamuna.Filippo Monteforte / AFP
Krimiläinen nainen äänestää Simferopolissa.
Krimin asukkaat saavat tänään päättää, haluavatko he liittyä Venäjään.

Krimin niemimaan ja Sevastopolin kaupungin asukkaat äänestävät tänään sunnuntaina kansanäänestyksessä, jonka vaihtoehdot ovat alueiden liittyminen Venäjään tai pysyminen Ukrainan alaisuudessa, mutta vahvennetun autonomian turvin. Krimin valtiollisen tilanteen pysyminen ennallaan ei ole vaihtoehtojen joukossa.

Äänestys alkoi kello 8 Suomen aikaa ja se päättyy kello 20.

Epäviralliset tulokset saataneen samana iltana, lopullinen äänestystulos vahvistetaan parin päivän kuluttua, sanoo Krimin uusi, venäläismielinen hallitus.

Sevastopolin kaupungissa äänestys on muodollisesti erillinen, koska kaupungilla on autonomisen Kriminkin sisällä erillisasema Venäjän laivastotukikohdan takia.

Asiantuntijat uskovat, että Venäjään liittyminen saa Krimin 1,5-miljoonaisen äänestäjäkunnan enemmistön tuen, varsinkin kun Ukrainan alaisuudessa pysymistä kannattava tataariväestö boikotoi äänestystä. Tataarit muodostavat 12 prosenttia Krimin väestöstä.

Emämaa Ukraina ja länsimaat ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy äänestyksen tulosta, koska se on laiton. Ukrainan parlamentti päätti lisäksi lauantaina lähes yksimielisesti erottaa Krimin alueparlamentin, kertoo Ria-Novosti-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Äänestyksen vastustajilla ei kuitenkaan ole juuri keinoja estää äänestystä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut yhdysvaltalaiselle virkaveljelleen John Kerrylle, että Venäjän mielestä äänestys on YK:n peruskirjan mukainen ja siten laillinen, kertoo radiokanava Voice of Russia (siirryt toiseen palveluun).

Krimin asukkaiden kerrotaan olevan huolissaan laillisesta ja taloudellisesta sekasorrosta, joka maanvaihdoksesta ehkä seuraisi. Krimin pääministeri Sergei Aksjonov on rauhoitullut mielialoja. Hänen mukaansa niemimaa tulee toimeen Venäjän avulla. Itse siirtymävaihe kestää hänen arvionsa mukaan korkeintaan vuoden.

Tilanne Krimillä on viime päivinä pysynyt rauhallisena. Krimin Venäjä-mieliset itsepuolustusjoukot ja Venäjän armeija ovat ottaneet niemimaan hallintaansa ja piirittävät Ukrainalle uskollisina pysyviä armeijan tukikohtia. Aseellisia yhteenottoja ei ole ollut, vaikka Venäjä on jo avoimesti siirtänyt Krimille raskastakin aseistusta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP