Venäjä kokoaa Krimille raskaita aseita – Ukrainan sotilaat pyytävät käskyjä

Ukrainan joukkojen komentajat Krimillä pelkäävät, etteivät kykene pidättelemään joukkojaan, jotka ovat Venäjän armeijan piirittämiä. Venäjä liikuttelee avoimesti tykistöään ja ohjuksiaan Krimillä.

Ulkomaat
Venäjän armeijan sotilaita Perevalnoyen kylässä lähellä Simferopolia.
Venäjän armeijan sotilaita Perevalnoyen kylässä lähellä Simferopolia perjantaina.Juri Kochetkov / EPA

Venäjän armeija ei enää peittele Krimin niemimaalle tuomiaan raskaita aseita. Tykistöä ja ohjuksia liikutellaan Krimin maanteillä avoimesti. Ukrainan puolustusministeri arvioi, että Venäjällä on Krimillä nyt 22 000 sotilasta.

Silminnäkijähavaintoja raskaasta aseistuksesta tulee jatkuvasti ja kuvia Krimille sijoitetusta Venäjän arsenaalista on runsaasti sosiaalisessa mediassa.

Uutistoimisto AP:n mukaan silminnäkijät ovat havainneet Venäjän armeijan lastanneen ainakin 12 S-300-ilmatorjuntaohjusten laukaisualustaa Kertshinsalmen lähellä sijaitsevalla rautatieasemalla. Asiasta kertoo myös Ukrainan Krimin joukkojen tiedottaja.

Silminnäkijät ovat kuvanneet Venäjän armeijan koonneen tutka-asemia kukkuloiden laelle.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) toimittaja videoi automatkansa, jonka hän teki torstaina venäläisen raskaan tykistöyksikön perässä. Toimittaja haastatteli venäläisiä sotilaita, jotka pitivät Krimillä tiesulkua ja kertoivat olleensa alueella jo kauan. Tulkki arveli heidän olleen peräisin Kaukasuksen alueelta.

CNN kertoo Venäjän ottaneen haltuunsa myös mannermaalta Krimille elintärkeät juoma- ja kasteluvettä tuovat kanavat.

Ukrainan joukot pyytävät toimintaohjeita

AP:n tietojen mukaan Ukrainan Krimillä olevat joukot ovat ihmeissään, sillä he eivät ole saaneet armeijan ylimmältä johdolta toimintaohjeita, vaikka Venäjän joukot piirittävät heidän tukikohtiaan.

Ukrainalaiset sotilaat ovat pidättäytyneet ampumasta, vaikka he ovat käytännössä saarroksissa ja aseistetut asemiehet ja venäläiset sotilaat häiritsevät ja uhkailevat heitä jatkuvasti. Tukikohtien editse ajaa venäläisillä rekisterikilvillä varustettuja sotilasajoneuvoja.

Belbekin sotilaslentokentälle sijoitetun 204. taktisen lentoprikaatin komentaja, eversti July Mamchur on yhdessä neljän muun upseerin kanssa ladannut Youtubeen videon, jossa he vetoavat asevoimien johtoon käskyjen saamiseksi. He pelkäävät miestensä mitan täyttyvän tilanteessa, jossa tukikohta on osittain venäläisten valtaama, ja ryhtyvän ampumaan.

Perevalyessä toimivan 36. rannikkopuolustusprikaatin tukikohdassa vallitsee toisenlainen tunnelma. Vaikka Moskovan kilvissä olevat ajoneuvot ja panssariautot tukkivat tukikohtaan johtavan tien, osapuolilla on luonteva keskusteluyhteys. Venäjän ja Ukrainan joukkojen komentajat keskustelevat keskenään ja venäläiset sotilaat käyttävät tukikohdan pesutiloja.

Ukrainalaisupseerit pelkäävät, että tunnelma muuttuu kansanäänestyksen jälkeen.

Lähteet: AP