Yhdysvallat ei hyväksy Krimin kansanäänestyksen tulosta

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit keskustelivat sunnuntaina puhelimitse Krimin kansanäänestyksestä. Obama uhkasi Putinia uusilla pakotteilla.

Ulkomaat
Barack Obama
Barack ObamaT.J. Kirkpatrick / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoitti sunnuntaina puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinia, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät ikinä tule tunnustamaan Krimin kansanäänestyksen tulosta.

Samalla Obama sanoi Putinille, että Yhdysvallat on valmis määräämään lisäpakotteita Venäjälle Ukrainan kriisin takia.

Presidentit keskustelivat Ukrainan tilanteesta Krimin kansanäänestyksen tuloksen selvittyä.

– Obaman painotti, että Venäjän toimet rikkovat Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Lisäksi Obama sanoi, että olemme valmiita määräämään lisäpakotteita Venäjälle yhdessä eurooppalaisten kumppaniemme kanssa, Valkoinen talo ilmoitti tiedotteessaan.

Diplomaattinen ratkaisu yhä mahdollinen

Valkoisen talon mukaan Obaman kertoi Putinille myös, että kriisi voidaan edelleen ratkaista diplomaattisesti. Obaman mukaan Venäjän armeijan pitää kuitenkin ensin lopettaa "tunkeutumisensa" Ukrainan alueelle.

Putin puolestaan sanoi Obamalle, että Krimin kansanäänestys on täysin laillinen ja kansainvälisen oikeuden sekä YK:n peruskirjan mukainen.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on valmis etsimään diplomaattista ratkaisua kriisiin yhdessä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin ja Ukrainan johtajien kanssa.

Venäläisen uutistoimisto Itar-Tassin mukaan noin 96 prosenttia Krimin kansanäänestykseen osallistuneista äänestäjistä kannatti alueen liittämistä Venäjään, kun äänistä oli laskettu kolme neljäsosaa.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus