1. yle.fi
  2. Uutiset

Jari Tervo: Smoukahontas

Pietarsaarelaisen Sara Maria Forsbergin komediennen kyvyt on havaittu kaikkialla siansaksaa puhuvassa maailmassa, hämmästelee itse uuden tekniikan kanssa painiskeleva Jari Tervo blogissaan.

Jari Tervo
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Katsoin You Tubesta nuoren pietarsaarelaisnaisen Sara Maria Forsbergin videopätkiä. Niissä Forsberg matkii eri kielten rytmiä ja intonaatioita. Kielenä Forsberg käyttää kulloisenkin kielen luonteelle mukautettua siansaksaa.

Omassa erityisessä pätkässään Forsberg imitoi myös eri musiikkilajeja itäblokin schlagerista amerikkalaiseen rappiin. Suomalaisen iskelmän parodia on lyhyt ja hurmioitunut. Sen jälkeen on vaikea kuunnella Radio Suomea.

Yhteensä noin yhdeksän minuutin perusteella voi huokaista: Forsberg on merkittävä komediallinen kyky. Se on huomattu myös kaikkialla siansaksaa puhuvassa maailmassa. Forsberg on saanut erilaisia työtarjouksia. Tähän tarvittiin siis noin neljä asiaa: lahjakkuutta, kamera, tietokone ja ylikansallinen kaiken imevä ränni, You Tube.

*Nykyisin kuuluisuutta *mitataan epäluotettavasti googlettamalla. Forsbergin Smoukahontas-taiteilijanimellä sai eilen yli puoli miljoonaa Google-osumaa. Luku mykistää, kun naista ei tunnettu lainkaan kaksi viikkoa sitten.

Forsbergin videoita on ladattu noin yksitoista miljoonaa kertaa. Alle neljäkymmentä sekuntia pitkä, pääosin valokuvista koostettu pätkä käärmeestä nielaisemassa krokotiiilia on kerännyt kaksikymmentäyksi miljoonaa ihailijaa. Tatjana Pilievan kolmen minuutin lyhytelokuvaa toisilleen tuntemattomien ihmisten ensi suudelmasta on katsonut viisikymmentäkuusi miljoonaa ihmistä.

Valtavat luvut suhteuttavat Forsbergin pätkien suosiota, mutta eivät himmennä sitä.

Suhtaudun kaikkeen tekniikkaakarsaasti, erityisesti uuteen. Tähän on saattanut vaikuttaa se, etten ole kahteen vuoteen saanut asennettua Applen puhelimeen Soneran sähköpostia. Hanke vaatinee enemmän kypsyttelyä. Askareessa eivät ole kyllä onnistuneet Applen myyjätkään eivätkä Soneran. Tyynnyttääkseni itseäni ostin Soneralta televisioon liitettävän viihdekanavan tai -paketin.

Teknisessä laitteessa on nykyisin sata toimintoa, joista kuluttaja hallitsee kymmenen. Minä viisi. Siihen on jo laskettu kännykän nahkainen kotelo.

Neljän kuukauden harkinnan jälkeen avasin paketin. Sisältö näytti vaikealta. Näihin asioihin paremmin perehtynyt ystäväni tutki sisältöä ja pitkään mietittyään päätyi samaan tulokseen. Kuukausimaksut ovat juosseet ajallaan.

Ennen vanhaan, kaksikymmentä vuotta sitten, teknisten laitteitten johdot menivät solmuun. Nyt johdot puuttuvat, mutta ne ovat silti solmussa. Solmu on siirtynyt lattialta, television ja seinän pistorasian väliltä, käyttäjän päähän.

Teknisessä laitteessa on nykyisin sata toimintoa, joista kuluttaja hallitsee kymmenen. Minä viisi. Siihen on jo laskettu kännykän nahkainen kotelo. Laitteitten oppineissa nettiarvioissa keskitytään kertomaan, miten hyvin toimivat nämä yhdeksänkymmentä, yhdeksänkymmentäviisi koskaan kukkaan puhkeamatonta toimintoa.

Myös You Tube on saanut nauttia ylenkatseestani, huolimatta siitä, ettei sen katselemiseen tarvita teknistä asennusta tai harjaannusta. Olen pitänyt sitä kanavana, jossa työtön bangladeshiläinen suutari syö minuutissa kuusi sitruunaa kuorineen ennen pyörtymistään.

Bulldog polttaa havannalaista, kissa kynsäisee koiraa kuonosta, vauva pieraisee pinnasängyssä niin että talkki pölähtää. Lumet tippuvat kiinni paiskautuvan oven aiheuttaman värinän vuoksi omakotitalon katolta minnesotalaisen kirvesmiehen päälle.

En pidä näitä tapahtumia vähäarvoisina sattumuksina, mutta erikseen niitä ei viitsi ryhtyä katselemaan. You Tube koostuu siitä, mitä me sinne työnnämme. Moskan seasta kelluu joskus käsittämättömällä kielellä puhuttu, täysin ymmärrettävä helmi.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija

Lue seuraavaksi