Jokela: Talouspakotteilla olisi suuri merkitys Venäjälle

EU:n ulkoministerit päättänevät tänään pakotteista Venäjälle. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela uskoo, että mahdollisesti loppuviikosta päätettävillä talouspakotteilla olisi suuri merkitys Venäjälle.

Ulkomaat
Juha Jokela
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela pohti Aamu-tv:ssä Ukrainan tilannetta ja mahdollisten pakotteiden vaikutusta.

Euroopan unionin odotetaan päättävän tänään Krimin tilanteen vuoksi mahdollisista pakotteista Venäjälle. EU:n ulkoministerien odotetaan määräävän matkustuskieltoja ja varojen jäädyttämisiä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Juha Jokelan mukaan Venäjän odotetaan vastaavan pakotteisiin pian – ehkä jo tänään. Jokela uskoo, että Venäjä vastannee pakotteisiin samalla mitalla. Hän kuitenkin muistuttaa, että Venäjän reaktioita Krimin kriisin aikana on ollut vaikea etukäteen ennustaa.

Juha Jokelan mukaan tänään päätettäviä pakotteita suurempi merkitys Venäjälle on laajemmilla talouspakotteilla, jotka EU saattaa määrätä loppuviikosta.

Kansanäänestyksen laillisuus jakaa kahtia

Krimiläiset äänestivät sunnuntaina Venäjään liittymisen puolesta. Yli 90 prosenttia äänestäneistä haluaisi liittää alueen Venäjään. Kansanäänestystä on pidetty kansainvälisesti laittomana. Ainoastaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut pitävänsä äänestystä laillisena.

Venäjän uskotaankin vetoavan Krimin liittämisen suhteen alueen asukkaiden laajaan tukeen.

Juha Jokelan mukaan vielä on vaikea arvioida, aiheuttaako Krimin tilanne liikehdintää myös muualla Ukrainassa. Maan itäosissa on ollut jo havaittavissa vastaavanlaista kehityskulkua.

Jokela pitää Venäjän ja länsimaiden välirikkoa vakavana. Hän uskoo, että kriisi on ratkaistavissa rauhanomaisesti, mikäli neuvotteluosapuolet saadaan saman pöydän ääreen keskustelemaan Krimin asemasta. Venäjä ei ole ollut toistaiseksi halukas neuvotteluihin.

Jokelan mukaan vaarana on, että Krimin tilanteesta kehkeytyy jäätynyt konflikti, joka voi jatkua vielä pitkään.