Hoidatko koirasi hampaita oikein? – Hammaseläinlääkärin muistilista

Joka viidennessä suomalaisperheessä on koira, mutta harva tietää, kuinka tärkeää olisi harjata koirankin hampaat.

Koiran hampaita harjataan Aamu-tv:n studiossa.
Joka viidennessä perheessä Suomessa on koira, mutta kuinka monessa koiraperheessä muistetaan harjata lemmikin hampaat? Aamu-tv:ssä hammaseläinlääkäri Helena Kuntsi-Vaattovaara näytti kuinka koiran hampaat oikeaoppisesti puhdistetaan.

Hammaseläinlääkäri Helena Kuntsi-Vaattovaara muistuttaa, että koirien hampaiden harjaaminen on yhtä tärkeää kuin ihmisten hampaiden harjaaminen.

– Kun plakkibakteerit päätyvät ientaskuun, ne alkavat irroittaa kudoksia, ja hammasta ympäröivä luu alkaa kadota, kuvailee Kuntsi-Vaattovaara.

Pahimmassa tapauksessa plakkibakteerit saavat hampaan irtoamaan. Plakista voi tulla koiralle myös verenmyrkytys, kertoo hammaseläinlääkäri.

– Kun limakalvo menee rikki, plakkibakteerit lähtevät verenkiertoon ja voivat edetä sieltä sydänläppiin tai munuaisiin tai maksaan. Se aiheuttaa paikallisesti pieniä tulehduksia ja pieniä kuolioita.

Erityisen tärkeää on pestä sellaisten pienten koirien hampaat, joilla on kokoonsa nähden suuret hampaat. Tällaisia ovat esimerkiksi villakoirat.

– Pienillä koirilla voi luukadon myötä tulla suusta yhteys suoraan nenäonteloon. Silloin aina kun koira hengittää, plakkibakteerit menevät suoraan keuhkoon.