Tutkija: Venäjä luo riskialttiin ennakkotapauksen – "Seuraavia siirtoja hyvin vaikea arvailla"

Tutkija huomauttaa, että Venäjällä itsellään on potentiaalisesti paljon hävittävää.

Kotimaa
Pami Aalto
Pami AaltoYle

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto sanoo, että Krimin viimeaikaiset tapahtumat muuttavat Venäjän ulkopolitiikan suuntaa. Aallon mukaan Venäjä on irtautunut monista keskeisistä periaatteistaan, joita se on pitänyt tärkeinä jo kymmeniä vuosia.

– Venäjällä on ollut paljon tällaisia potentiaalisia rajakonflikteja Venäjän ympäristössä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Sen takia Venäjä on ollut tarkka, että tällaisia alueiden luovutuksia tai liittämisiä ei tapahtuisi, Aalto sanoi Ylen Radio Yhden Ykkösaamussa.

Venäjä on ollut tarkka, että tällaisia alueiden luovutuksia tai liittämisiä ei tapahtuisi.

Pami Aalto

Aalto huomauttaa, että Venäjällä itsellään on potentiaalisesti paljon hävittävää.

– Nyt Venäjä ensi kertaa itse on proaktiivisesti ottamassa alueen hallintaansa ja siinä mielessä luo aika riskialttiin ennakkotapauksen, jonka jälkeen meidän on hyvin vaikea arvailla Venäjän ulkopolitiikan seuraavia siirtoja, kun ne eivät näytä noudattavan Venäjän ulkopolitiikan omia doktriineja, hän jatkoi.

Aalto uskoo, että nykyiseen tilanteeseen on edetty osin vahingossa.

– Uskon, että tässä on nyt tilanne, jossa on paljon tarkoittamattomia seurauksia, joiden keskellä me elämme. Kukaan ei ole varsinaisesti halunnut juuri tätä tilannetta, jossa me nyt ollaan. Siihen on edetty pienten askelien kautta.

Aalto ei usko, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirissä on tehty sellaista suunnitelmakarttaa, jossa Venäjä tietyin askelin ottaa lähialueita hallintaansa.

– Mutta tällaiseen tilanteeseen on varauduttu erilaisilla skenaarioilla.

Kanerva: Venäjä pelaa upporikasta ja rutiköyhää

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin varapuheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan on selvää, että Venäjä on muuttanut ulkopoliittista käyttäytymistään. Kanervan mielestä Venäjä pelaa nyt "upporikasta ja rutiköyhää".

Mukana Ykkösaamun keskustelussa olleen Kanervan mielestä Venäjä pitäisi kuitenkin ottaa nyt entistä selvemmin ottaa osaksi kansainvälistä yhteisöä.

– Mitä enemmän Venäjällä on yhteisvastuuta kansainvälisestä yhteisöstä, sillä on meidän kannaltamme kaikkein myönteisin vaikutus, Kanerva sanoo.

Kanerva huomauttaa, että jos Venäjä eristetään ja ajetaan nurkkaan, "se tulee sieltä ampumalla ulos".

Niin ikään Ykkösaamun keskusteluun osallistunut Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Venäjällä on sotilaalliset ja osittain myös poliittiset valttikortit käsissään. Sen sijaan taloudelliset valttikortit ovat Aaltolan mielestä enemmän lännellä.

Aaltola huomauttaa, että Venäjän hallinto ja Putinina lähellä olevat liikemiehet ovat hyvin tiiviisti sidoksissa kansainväliseen rahoitusjärjestelmään.

– Jos sieltä löydetään aseita tukkia heidän rahaliikennettään, takavarikoida omaisuuksia, niin kyllä se lompakon keveneminen alkaa tuntua ehkä kritiikkinä Putinin linjaa kohtaan.