Junnupelaajan nappulavalinta on kevyt, komea – ja muovinen

Yhä useamman junioripelaajan jaloista löytyvät muoviset nappulakengät. Moni nuori kokee nahkakengät epäkäytännöllisiksi erityisesti sadesäällä. Muovinen vaihtoehto saa kuitenkin huutia valmentajan penkiltä. Huolena ovat erityisesti muovikenkien pitkistä nappuloista aiheutuvat vaivat.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Kokkolalainen valmentaja ja entinen jalkapalloilija Ari Lakanen kertoo, että yhdellä kymmenestä junnusta on aina ongelmia nappulakenkien kanssa. Kesällä tilanne on parempi, ja hankaluuksia riittää erityisesti keinonurmella.

– Pojat haluavat usein muodikkaita muovikenkiä, joissa saattaa olla todella pitkät napit, Lakanen sanoo.

Lakanen peräänkuuluttaa kenkien ostossa vanhempien vastuuta. Hänen mukaansa liian pitkät napit aiheuttavat vaivoja esimerkiksi polvien alapuolelle ja nilkkoihin.

Kokkolan Pallo-Veikkojen 12-vuotiaat juniorit myöntävät, että kengän ulkonäöllä on suuri merkitys. Ainoa ostokriteeri se ei kuitenkaan ole. Nuoret pitävät nahkakenkiä muun muassa raskaina.

– Parhaat nappulakengät ovat värikkäät ja kevyet. Meidän kokemuksemme mukaan nahkakengät imevät vettä ja muuttuvat sateella raskaiksi, junnupelaajat kertovat.

Lakanen ei ongelmaa tunnista.

– Taitaa olla urbaanilegenda tai veruke vanhemmille.

Meidän kokemuksemme mukaan nahkakengät imevät vettä ja muuttuvat sateella raskaiksi.

juonioripelaajat

Isän neuvot torpataan

Toinen kokkolalaisvalmentaja Petri Haapasalo muistuttaa, että myös kengän koko aiheuttaa usein päänvaivaa.

– Kenkä kannattaa valita tarkasti, koska se on jalkapallossa niin tärkeä työväline. Suurin haaste tuntuu olevan se, että junnujen kengät ovat liian suuret. Oman kokemukseni mukaan parhaat kengät ovat nahkaiset, Haapasalo toteaa.

Ari Lakasen arvion mukaan parinkymmenen henkilön junnujoukkueessa nahkakengät on vain 2–3 pelaajalla.

– Esimerkiksi akillesjännevaivoja on ollut harvemmin sellaisilla, jotka käyttävät nahkakenkiä. Tämä johtuu siitä, että nahka on materiaalina joustavaa. Synteettinen muovikenkä ei puolestaan anna periksi.

Valmentajat korostavat vanhempien vastuuta, mutta joskus vanhempien neuvot tyrmätään.

– Isä aina sanoo, että copat ovat parhaat eikä muuta tarvita. En kyllä usko isää, 12-vuotias junioripelaaja toteaa päättäväisenä.