"Kenenkään ongelma ei ole parempi kuin toisen" - Leijonaemot tukevat toisiaan verkossa

Vaasalainen Marika Saariaho liittyi Leijonaemoihin kolmisen vuotta sitten. Leijonaemot on valtakunnallinen yhdistys, joka tarjoaa vertaistukea erityislasten vanhemmille. Yksi kanava vertaistuelle on netin keskustelupalsta, joka on avoinna nykyisin vain jäsenille provosointitapausten takia.

terveys
Kuvakaappaus Leijonaemot-yhdistyksen nettisivustolta.
Kuvakaappaus Leijonaemot-yhdistyksen nettisivustolta.Yle

Leijonaemot on valtakunnallinen yhdistys, joka tarjoaa vertaistukea erityislasten vanhemmille. Vaasalainen Marika Saariaho liittyi Leijonaemoihin kolme vuotta sitten, kun hänen Aatu-lapsensa oli puolivuotias. Aatu on kuuro ja hänellä on sisäkorvaistute, sekä yläraajojen anomaliat eli poikkeavuudet.

– Leijonaemot oli aloittamassa toimintaansa Vaasassa, ja löysin ilmoituksen neuvolan seinältä. Vaikka ammattilaisapua oli tarjolla, aloin kaivata jonkinlaista yhteisöä ja vertaistukea tilanteeseen. Pahin kriisivaihe alkoi olla ohi, ja kaipasin avautumiskanavaa, joka sitten löytyi Leijonaemojen ryhmästä, kertoo Saariaho omasta liittymisestään yhdistyksen jäseneksi.

Nyt Marika Saariaho vetää myös face-to-face-vertaistukiryhmää yhdessä Marika Lintalan kanssa, joka perusti ryhmän Vaasaan nelisen vuotta sitten.

Keskustelua käydään verkossa omilla nimillä

Netin keskustelupalstalla Leijonaemojen ryhmässä oli vielä vuosi sitten noin 2200 keskustelijaa, mutta nyt ryhmässä on tuhatkunta käyttäjää. Keskustelupalsta päätettiin avata vain jäsenille provosointitapausten takia.

– Ryhmään oli liittynyt henkilöitä tekaistuilla profiileilla, jotka yrittivät luoda ryhmään sekasortoa. Ylläpitäjillä oli kovastikin töitä provosoijien hillitsemisessä, ja myrsky kesti vesilasissa jonkun aikaa, Saariaho kertoo.

Saariahon mukaan rauha palasi keskustelupalstalle muutoksen myötä. Saariaho sanoo, että avautuminen voi olla jopa helpompaa, kun keskustellaan omilla nimillä.

– Leijonaemoissa ei aleta niin helposti provosoimaan tai takertumaan asioihin, kun ei voida piiloutua nimimerkin taakse.

Leijonaemojen ilmapiiri on kannustava

Leijonaemojen jäsenillä on hyvinkin erilaisia tilanteita, koska ryhmässä on niin ruoka-aineallergisten, näkö- ja kuulovammaisten, käyttäytymishäiriöisten tai hengityskoneessa olevien monivammaisten lasten vanhempia. Toisinaan omia ongelmia saatetaan vähätellä ja pyydellä anteeksi palstalle kirjoittamista.

– Joskus palstalla näkee vanhempia, jotka kysyvät, ovatko oikeutettuja avautumaan vaikkapa ruoka-aineallergisesta lapsesta, vaikka toisilla kyse voi olla elämästä ja kuolemasta. Kenenkään ongelma ei ole kuitenkaan Leijonaemoissa parempi kuin toisen, ja ilmapiiri on kannustava, Saariaho kertoo.

– En ole myöskään tavannut vanhempia, joilla olisi täsmälleen sama tilanne kuin itsellä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Tärkeää vertaistuessa on se, että pystyt puhumaan epätyypillisistä arjen asioista, ja jakamaan esimerkiksi sairaalakokemuksia tai vinkkejä terapia-aikojen sovittamisesta arkeen.