Taidemaalari El Greco oli aikaansa edellä – leimattiin hulluksi

Espanjan Toledossa avattiin viikonloppuna taidemaalari El Grecon juhlavuoden päänäyttely. El Grecon kuolemasta on kulunut 400 vuotta. Hän oli pitkään halveksittu, mutta nykyisin häntä arvostetaan yhtenä maalaustaiteen suurista nimistä.

kulttuuri
Taidemaalari El Grecon päänäyttely Espanjan Toledossa.
Taidemaalari El Grecon päänäyttelyssä on töitä yhdestätoista eri maasta.Ismael Herrero / EPA

Koskaan ennen ei ole nähty yhtä laajaa läpileikkausta El Grecon töistä kuin tänä vuonna Toledossa. Paitsi ehkä silloin, kun El Greco kulki kaupungin kujilla yli neljäsataa vuotta sitten.

Kreetasta lähtöisin ollut Domenicos Theotokopoulos työskenteli Toledossa puolet elämästään niin sanotut kypsimmät vuotensa.

Toledossa on tänä vuonna esillä yli kolmasosa töistä, jotka yleisesti hyväksytään El Grecon itsensä tekemiksi.

– Näytteille on saatu 108 työtä. Kun lisäämme Toledon El Greco -museon annin, niin esillä on 125 työtä suurelta maalarilta. Sanoisin, että tällaisen näyttelyn voi järjestää vain Toledossa, kertoo Gregorio Marañon El Greco 2014 -säätiöstä.

Taiteilijaa ei aina ymmärretty

Myöhäisrenessanssin omaperäisen maalarin kuolemasta on kulunut tänä vuonna neljä vuosisataa. Hänen perintöään juhlistetaan Toledossa läpi vuoden - päänäyttely on esillä kesäkuun puoliväliin.

Aina El Grecoa ei ole juhlittu. Hän oli kaksi ja puoli vuosisataa unohduksissa. Taidehistoroitsija ja kuraattori Fernando Marías sanoo, että instituutioissa häntä ei voinut ymmärtää.

– Niinpä piti selittää, että hän oli hullu, näkövikainen tai huumeiden käyttäjä. Joka sen takia maalasi täysin järjettömällä tavalla.

El Greco oli valtavasti aikaansa edellä. 1800-luvun lopulta lähtien hän nousi esikuvaksi impressionismille, kubismille, ekspressionismille.

Päänäyttelyssä on töitä 11 eri maasta. Myös varhaiselta ikonimaalarin kaudelta – Syrosin saarelta Kreikasta.

El Greco -vuonna Toledossa kuullaan lisäksi paljon musiikkia ja etenkin urkukonsertteja.

Toledon katedraalissa Ricardo Muti johtaa Verdin Requiemin, sielunmessun tälle Toledon kreikkalaiselle, jota tänään arvostetaan yhtenä maalaustaiteen universaalina tiennäyttäjänä.