Krim ilmoitti haluavansa liittyä Venäjään

Itsenäisyysjulistuksen antanut Krim ilmoittaa myös hajottavansa Krimillä olevat ukrainalaiset sotilasyksiköt sekä ottavansa haltuunsa Ukrainan valtiolle kuuluneen omaisuuden.

Ukraina
Ihmiset juhlivat vaalitulosta Simferopolissa.
Krimin äänestystulos varmistui, liki 97 prosenttia kannatti liittymistä Venäjään. Krimin pääkaupungissa Simferopolissa juhlittiin jo alustavaa vaalitulosta yöllä alueen pääministerin johdolla

Ukrainaan kuuluvan Krimin aluehallinto on ilmoittanut virallisesti haluavansa liittyä Venäjään, kertovat venäläiset uutistoimistot. Krim on julistautunut itsenäiseksi Ukrainasta.

Aiemmin tänään maanantaina kerrottiin, että eilisessä kansanäänestyksessä liki 97 prosenttia äänestäneistä kannatti Venäjään liittymistä.

Krimin alueparlamentti ilmoitti myös, että Ukrainan valtiolle kuuluva omaisuus Krimillä kansallistetaan. Parlamentti myös vetoaa YK:hon ja ulkomaihin, jotta ne tunnustaisivat Krimin itsenäisyyden.

Parlamentin puhemiehen Vladimir Konstantinovin mukaan kaikki ukrainalaiset sotilasyksiköt Krimillä hajotetaan, mutta niiden henkilöstö voi jäädä niemimaalle.

Parlamentti myös päätti, että Venäjän ruplasta tulee Krimin toinen virallinen valuutta Ukrainan hryvnian rinnalle. Hryvniat ovat käytössä tammikuun 2016 alkuun asti, parlamentti sanoo.

Krimin Venäjä-mielinen pääministeri Sergei Aksjonov ilmoittaa matkustavansa maanantaina Moskovaan.

Venäjän parlamentin alahuone duuma aikoo antaa tiistaina Krimiä koskevan lausunnon, sanoo parlamentin varapuhemies Ivan Melnikov uutistoimisto Interfaxin mukaan. Melnikov kertoo myös, että presidentti Vladimir Putin puhuu duumalle tiistaina.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass