1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Petteri Summasen uutuusnäytelmä yhdistää Aleksis Kiven ja Monty Pythonin

Petteri Summanen ohjaa Kuopion kaupunginteatterille Aleksis Kiven elämästä kertovan näytelmän. Sketsiohjelmista tunnettu Summanen ei kuitenkaan ole tekemässä aluevaltausta vakavan historiallisen draaman puolelle – siitä riittänee todisteeksi kantaesityksen nimi "Kaikki Kivestä".

Petteri Summanen aloittaa Turun Linnateatterin taiteellisena johtajana loppukesästä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Syksyllä ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterissa saava Kaikki Kivestä on esitys, joka tuo näyttämölle Aleksis Kiven uskomattoman elämän. Petteri Summasen esikoista kuvataan näytelmäksi, joka tuulettaa kansalliskirjailijaamme brittiläisen koomikkoryhmä Monty Pythonin hengessä.

- Pohjastoorina on Aleksis Kiven elämä, mutta sellaisesta näkökulmasta, joka on täysin uusi. Näin Monty Pythonin (musiikkikomedia) Spamalotin Broadwayllä ja se herätti minussa sellaisen uuden tyylilajiajattelun.

Summasen mukaan pohjana on kunnioitus ja arvostus kansalliskirjailijaa kohtaan. Mutta hän lisää nopeasti olevansa "huono pitämään semmoisesta, että tehdään historiallisia teoksia, kun niitä on jo tehty hyvin". Siksi luvassa on jotain aivan muuta.

- Halusin, että lähestyttäisiin aihetta vähän raikkaammalla tavalla ja tuodaan ehkä sellaisiakin aineksia, jotka kulkee rajamailla... että "onkos todellakin voinut tapahtua näin?" ja siten saada ehkä katsoja vähän kohottautumaan istuimelta.

Kaikki Kivestä saa kantaesityksensä Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä lokakuussa.

Yleissuomalainen, kansalliseepos, hohoillan näytelmä

Petteri Summasen mukaan kansalliskirjailijan kirjoittama dialogi on erittäin eläväistä tänäkin päivänä.

- Se on hyvää ja maukasta kieltä, mutta toki siinäkin on aika tehnyt kepposensa. Haluaisin tehdä kohtauksia, joissa raikastetaan Kiven kieltä tähän päivään ja eri näkökulmista. Mutta päästin myös Aleksis Kiven itse kertomaan näkökulmistaan.

Halusin, että lähestyttäisiin aihetta vähän raikkaammalla tavalla ja tuodaan ehkä sellaisiakin aineksia, jotka kulkee rajamailla.

Petteri Summanen

Suomen kielellä on ilmiselvästi muutenkin suuri rooli Kaikki Kivestä -näytelmässä. Summanen ottaa esimerkiksi kohdan, jossa käydään läpi sitä, miten suomemme on muokkautunut Agricolan ajoista sellaiseksi, jollaisena se tunnetaan tänäkin päivänä.

- Sehän on ollut arpapeliä. Jos Mikael Agricola olisi ollut kotoisin Savosta, suomen kieli olisi ollut pitkälti savolaista. Mutta varsinaissuomalainen Agricola päätti, että tehdään hänelle tuttu malli tähän kieleen. Sekin tuodaan esille näytelmässä Agricolan itsensä kertomana, että ei tule epäselväksi, miten tämä homma on mennyt, ohjaaja-käsikirjoittaja innostuu selvittämään.

Itsekin varsinaissuomalainen Summanen lupailee esikoisnäytelmänsä saavan savolaista painotusta Kuopion kaupunginteatterin näyttelijöiden käsittelyssä. Hän kuitenkin sanoo itse pitävänsä teosta "yleissuomalaisena", "kansalliseepoksena" ja "hohoillan näytelmänä".

Petteri Summanen tunnetaan muun muassa Ylen sketsiohjelma Studio Julmahuvista ja MTV3-kanavalla esitettävän Putous-sarjan toisen ja kolmannen tuotantokauden ohjaajana.