1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyshallinto

Sairaanhoitopiiri sai taloutensa tervehtymään

Kuopion yliopistollisen sairaalan tuottavuusohjelma puri: muun muassa henkilöstökuluista ja sairaalan vuodepaikoista pystyttiin säästämään loppuvuonna.

sosiaali- ja terveyshallinto
Tippa kuvan etualalla.
Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin viime vuoden tulos on noin 1,3 miljoonaa ylijäämäinen. Kuntayhtymän kumulatiivinen alijäämä oli kuitenkin tilikauden lopussa noin 14 miljoonaa euroa, joten tulos käytetään aiemmilta vuosilta kertyneen alijäämän paikkaamiseen. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus hyväksyi tilinpäätöksen tänään.

Sairaanhoitopiirin johtajan Risto Miettusen mukaan vuosi 2013 oli taloudellisesti haastava, mutta talous saatiin tasapainoon.

- Toteutuma oli lähes valtuuston syksyllä hyväksymän lisätalousarvion (noin 10 miljoonaa euroa) mukainen eli toteutui se mitä olimme arvioineet. Toki on todettava, että alkuperäiseen tuottavuusohjelman mukaiseen tavoitteeseen emme täysin päässeet, mikä johtuu viivästymisestä hankkeen alkuvaiheessa, mutta loppuvuotta kohden alkoi näkyä tuottavuuden lisääntymisen vaikutus. Muun muassa henkilöstökulut olivat budjetoituun nähden hieman alapuolella, Miettunen kertoo.

KYSin tuottavuusohjelman tavoitteena on puolittaa erikoissairaanhoidon kustannusten nousu vuosina 2013–2016 siten, että kulut kasvaisivat vuosittain vain 2,6 prosenttia. Tuottavuusohjelman käynnistäminen myöhästyi, joten sen tavoitteita ei saavutettu täysin vuoden 2013 osalta. Sairaalan vuodepaikkojen määrää saatiin vähennettyä 76:lla, mikä osaltaan on vähentänyt KYSin hoitopäivistä- ja jaksoista aiheutuvia kustannuksia.

Vuonna 2013 toiminnallinen kasvu jää vielä 5,2 prosentin tasolle, kun ensihoitopalvelujen aloittaminen ja viime vuoden lopulla syntynyt lomapalkkavelan osuus puhdistetaan luvuista pois.

Kuluvan vuoden taloussuunnitelmassa kustannusten nousun taittaminen sovitusti on sitovana tavoitteena. Miettunen lupaa, että tänä vuonna lisäbudjettia ei tulla enää tekemään.

Tänä vuonna ei tulla esittämään lisätalousarviota.

Risto Miettunen

- Tänä vuonna ei tulla esittämään lisätalousarviota, vaan tämä jäsenkuntalaskutuksen nousutavoite 2,6 prosenttia on sitova sikäli, että jos sopeuttamisen tarvetta ilmenee, niin siihen reagoimme sisäisesti. Eli lisätalousarviota ei ole enää tarkoitus esittää, Miettunen toteaa.

PET-radiolääketuotantohanke etenee

Kuntayhtymän hallitus hyväksyi myös radiolääketuotannon eli ns. PET-hankkeen jatkovalmistelun. Itä-Suomen yliopiston kanssa yhteistyössä valmisteltavalle hankkeelle on haettu EU-rahoitusta.

Menetelmällä on keskeinen rooli syöpätautien ja neurologisten tautien hoidossa. Tällä hetkellä PET-tutkimuksissa tarvittavia merkkiaineita tuotetaan vain Helsingissä, mutta jatkossa radiolääkkeitä voitaisiin voitaisiin tuottaa myös Kuopiossa.

- Tämä on merkittävä uudistus sekä potilaan hoidon kannalta että myöskin maakunnallisesti sikäli, että tähän kuvantamiseen tarvittavat merkkiaineet ovat tavattoman lyhytikäisiä ja ne pitäisi nopeasti saada kuvauspaikalle, Miettunen toteaa.

Arvioiden mukaan radiolääketuotannon aloittaminen vaatii noin 6 miljoonan euron laite- ja tilainvestoinnit. PET-radiolääketoiminnan on suunniteltu käynnistyvän vuonna 2015.

Lue seuraavaksi