Sallassa ei pelätä Alakurtin varuskunnan avaamista

Yle Lapin kyselyssä venäläiset nähtiin Sallassa mieluummin toivottuina kuin torjuttuina ihmisinä.

Salla
Heidi Aska-Randelin ja Justus
Heidi Aska-Randelin sanoo seuranneensa viimeaikaisia Ukraina -uutisia ja on tietoinen Alakurtin varuskunnan mahdollisesta avaamisesta. Hänen mielestään se on suurvaltapolitiikkaa, johon pitää suhtautua vakavasti, mutta Suomessa myös järkevästi. Ehkäpä Justus -poika on joskus samaa mieltä.Jorma Korhonen / Yle
Heidi Aska-Randelin ja Justus
Sallalaisia haastattelee Jorma Korhonen.

Sallassa suhtaudutaan varsin rauhallisesti Alakurtin varuskunnan mahdolliseen avaamiseen. Sallalaisia se ei pelota, koska rajanläheinen varuskunta Venäjällä ei ole heille mikään uusi juttu. Sallassa venäläisiin suhtaudutaan jo muutenkin nykyaikaisesti ja heitä pidetään mukavina ja tavallisina ihmisiä.

- Ihan rauhallinen raja meillä on tuossa vieressä ja uskon, että sellaisena

se myös pysyy, sanoi Erkki Kurvinen. Hänen mielestään mediassa luodaan suotta tunnelmaa, että esimerkiksi Alakurtin sotilaskylän avaaminen lisäisi jännitystä.

- Ei millään tavalla. Sallassa jopa odotetaan, että täällä liikkuisi enemmän venäläisiä. Kuntakin suunnittelee suurta kauppakeskusta heitä varten, hän sanoo.

Rajalla Venäjä koetaan toisin

Samanlaisia ajatuksia oli monella muulla Sallan raitilla. Alakurtissa aikoinaan sotilaana työskennellyt ja nyt Sallassa kotirouvana oleva venäläisnainen ei liioin nähnyt, että varuskunnan uudelleen avaaminen jollakin tavalla uhkaisi suomalaisia.

- Ei se uhannut ennenkään, hän sanoi ja nyt hieman epäili koko uutta varuskuntahanketta.

- Se kyläkin on niin huonossa kunnossa...

Justus-poikaansa ulkoiluttanut Heidi Aska-Randelin suhtutuu tietyllä varauksella suurvaltapolitiikkaan. Alakurtin varuskunnan avaamisessa ei hänen mielestään ole kuitenkaan mitään erityistä sotilaspoliittista uhkaa Suomelle.

- Täällä itärajan tuntumassa Venäjään liittyvät asiat tietysti koetaan eri tavalla kuin jossakin kauempana, hän sanoo.