Savuinen porraskäytävä on tappava paikka

Vain muutama henkäys palokaasuja tainnuttaa ihmisen. Turun maaliskuisessa kerrostalopalossa asukkaat toimivat esimerkillisesti pysymällä asunnoissaan.

Kotimaa
Palavan asunnon ikkunasta tulee savua.
Ari Welling / YLE

Kerrostalon porraskäytävä on tappava paikka, kun talossa palaa. Vaikka porraskäytävästä kuuluisi epämääräisiä ääniä tai ulko-ovesta tupruisi savua, porraskäytävään ei kannata edes vilkaista.

- Tulipalossa kehittyy usein niin vaarallisia savukaasuja, että ne tainnuttavat vain muutaman henkäyksen jälkeen ja ihminen tuupertuu sinne rappuun, kertoo Pelastusopiston vanhempi opettaja Ilkka Kaarakainen.

- Porraskäytävässä on yleensä myös savun takia näkymättömät olosuhteet, eikä siellä pysty liikkumaan. Jos naapurissa palaa, varmista oma turvallisuus ja soita hätänumeroon. Sitten pitäisi vain odottaa apua omassa asunnossa.

Turun maaliskuisessa kerrostalopalossa vältyttiin pelastuspäällikkö Mika Kontion mukaan useammilta kuolonuhreilta, koska asukkaat toimivat hätätilanteessa esimerkillisesti.

- Asukkaat pysyivät onneksi omissa asunnoissaan niin kauan kuin pystyivät ja siirtyivät sen jälkeen parvekkeille. Mikäli he olisivat pyrkineet rappukäytävään, olisi uhriluku ollut täysin erilainen.

- Kävelin itse porrashuoneen läpi ja siellä oli hurjan kuumaa, jopa hissin ovet ja muut metalliset osat ovat sulaneet, kertoo Kontio.

Ovet on suljettava

Kaarakaisen mukaan kerrostalon palossa tärkeää on ovien sulkeminen.

- Jos omassa asunnossa palaa, pitää poistua huoneistosta välittömästi ja sulkea ovet. Monesti paniikkitilanteessa ovi jää auki, kun juoksee huoneistosta ulos. Silloin vaarantaa muut asukkaat.

Mikäli kerrostalon asukkaat olisivat pyrkineet rappukäytävään, olisi uhriluku ollut täysin erilainen.

Mika Kontio

- Jos naapurihuoneistossa palaa, taas molemmat ovet kiinni, jottei omaan asuntoon pääsee savua. Lisäksi ovea ja postiluukkua voi tiivistää teipillä tai märillä pyyhkeillä, neuvoo Kaarakainen.

Ikkunan edessä tai parvekkeella tulee helpommin huomatuksi.

- Paloloukkuun jääneen kannattaa heilutella käsiä. Hätänumeroon soittaminen puolestaan takaa huomatuksi tulemisen, sillä palokunta on yhteydessä hätäkeskukseen ja saa sitä kautta tietoa pinteessä olevista ihmisistä.

Tarra voi pelastaa lemmikin

Kun palon uhkaamat asukkaat ovat turvassa, palomiehet pelastavat myös eläimet.

- Selkeä järjestys on ihmiset, eläimet ja sitten omaisuus, jos siihen on aikaa ja mahdollisuus. Omaisuus on kuitenkin viimeisenä pelastajien mielessä.

Pelastuslaitokset jakavat lemmikin omistaville henkilöille tarkastuksen yhteydessä lemmikkieläintarroja, joita voi liimata asunnon ulko-oveen.

- Tarra on hyvä opaste pelastajille, että talossa on myös lemmikkejä, sanoo Kaarakainen.

Palovaroittimista puuttuu toimiva paristo

Ilkka Kaarakaisen mukaan suomalaiset tietävät hyvin eritasoisesti miten kerrostalopalossa pitäisi toimia.

- Joillakin paikkakunnilla pelastuslaitokset opettavat näitä asioita, toisilla eivät.

Vaikka kerrostalossa pitää lain mukaan olla olemassa pelastussuunnitelma, asukas on viime kädessä yksin.

- Taloyhtiössä pitää olla turvallisuusasioista vastaavia henkilöitä, jotka pitävät yllä pelastussunnitelmaa. Tulipalossa asukkaat ovat kuitenkin itse vastuussa toiminnastaan.

Palovaroitin on Suomessa pakollinen joka huoneistossa ja asukkaat ovat itse vastuussa sen hankinnasta ja asentamisesta.

- Ongelmana nykyään on se, ettei varoittimia huolleta. Kun vanha paristo on tyhjä, uusi jää usein hankkimatta eikä palovaroitin toimi vaaran hetkellä, sanoo Ilkka Kaarakainen.