1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Miss Rock -kisassa testataan, hyväksyykö rokkiyleisö myös isokokoisen missin

Suomessa etsitään parhaillaan upeinta rokkimimmiä Miss Rock -missikisassa. Mukana on myös Forssasta kotoisin oleva Henna Jyly. Hän on yhden lapsen vahvasti tatuoitu äiti, joka lähti kisaan mukaan näyttääkseen että rock-asenne elää ja voi hyvin isokokoisessakin naisessa.

- Lähdin kisaan sillä ajatuksella, että muodokaskin nainen voi olla rokkikissa, sanoo Henna Jyly. Kuva: Ilari Nurmi / Fotography

Suomessa pyörii vuosittain useita eri missikisoja. Parhaillaan verkossa pyörivä Miss Rock poikkeaa tavanomaisista missikisoista sen verran, että siinä hyväksytään erilaisuus. Tatuoinnit, lävistykset ja räiskyvämpi asenne ovat vain eduksi. Hakijan edellytetään olevan jollakin tavalla "rock".

Mukana kilpailussa on Forssasta Helsinkiin muuttanut pienen koulutytön äiti, 25-vuotias Henna Jyly.

Hoikkien kilpasiskojen joukosta Jyly erottuu.

– Lähdin kisaan sillä ajatuksella, että muodokaskin nainen voi olla rokkikissa. Ystävät kannustivat ottamaan osaa. Tukea tuli myös omilta asiakkailta, Henna Jyly selittää omia motiivejaan.

Jyly on ammatiltaan kynsiteknikko, joka huoltaa ja tekee rakennekynsiä naisille.

Miss Rock -kisan osallistuja Jyly myöntää ensin epäröineensä, koska viime vuonna suurin osa osallistujista oli pieniä ja hoikkia naisia. Häntä kannusti mukaan tällä kertaa myös viime vuoden Miss Rock -voittaja Daniela Nieminen.

Olen ollut poikatyttö, joka kuunteli Himiä, Slipknotia ja Timo Rautiaista

Henna Jyly

– Daniela sanoi, että en ole lihava vaan tosi nätti. Ajattelin silloin, että menköön syteen taikka saveen ja jätin hakemuksen.

Sitten tulikin sähköposti, joka kertoi että Henna on hyväksytty mukaan karsintaan.

Päiväkotilapset ihailevat rokkiäitiä

Henna Jyly mainostaa kilpailusivulla omaamansa rockasenteen. Se lähtee kuulemma sydämestä, ei ulkonäöstä.

– Se on mulle ollut elämäntapa ja aate. Olen ollut poikatyttö, joka kuunteli Himiä, Slipknotia ja Timo Rautiaista. Muut kuuntelivat Spice Girlsejä ja olivat kauhuissaan minusta, Jyly nauraa.

Hennalla on kolme muuta nuorempaa sisarusta. Hän on paljasjalkainen forssalainen, joka muutti aikuisiänkynnyksellä Helsinkiin.

Kynsien rakentelun lisäksi Henna juontaa harrastuspohjalta karaokeiltoja.

Rokkimimmin menoa hillitsee myös oma tytär.

Ainahan minua on vähän katsottu kieroon vanhempainillassa

Henna Jyly

– Päiväkotiin kun vien likkaa, niin kaikki pikkutytöt heiluttaa ja kuiskii, että katsokaa, kuinka hienot vaatteet Fannyn äidillä on! Ainahan minua on vähän katsottu kieroon vanhempainillassa, mutta en ole jaksanut välittää muiden katseista tai mielipiteistä.

Tatuointeja Jylyltä löytyy ympäri kehoa: molemmat kädet, alaselkä, oikea lapaluu, lapaluiden välissä, niskassa, vasemman korvan takana, jalkapöydät, pohkeet, vasen reisi ja vasemman rinnan päällä. Myös lävistyksiä on runsain mitoin.

– Olin kapinallinen 16-vuotias, joka halusi tatuoinnin järkyttääkseen vanhempansa. Tatuoijakaan ei paljoa kysellyt siihen aikaan. En kadu niitä.

Lahjakortti plastiikkakirurgille ei innosta

Miss Rock -kisassa on parhaillaan verkossa käynnistä karsintakisa, jossa on mukana 30 naista. Heistä kymmenen vähiten ääniä saanutta karsiutuu. Semifinaaleja käydään kaksi, joissa molemmissa on mukana 10 ehdokasta. Taas puolet pois, niin että toukokuun lopun finaalissa kisaa 10 parasta.

Klikkauksia on Henna Jylyn kohdalle tullut niin hyvin, että voi olettaa hänen pääsevän semifinaaliin.

– Tavoite on näyttää muille, että muodokaskin nainen voi olla missi. Yritän myös näyttää, että pienenkin paikkakunnan (Forssa) tytöstä voi tulla jotain.

– Sen plastiikkakirurginkortin ehkä säästäisin tai en käyttäisi olenkaan. En ole koskaan ajatellut,  että minussa olisi jotain sellaista vikaa, Henna Jyly pohtii.