Kaakkois-Suomen tuulivoimahankkeilla on vielä toivoa

Energiayhtiöt ovat jäädyttäneet käytännössä kaikki tuulivoimahankkeensa Kaakkois-Suomessa. Puolustusvoimien tutkavalvonnan vuoksi seudun tuulivoimarakentamiselle ei nykytiedon mukaan ole edellytyksiä. Puolustusvoimat on kuitenkin valmis osallistumaan selvityksiin, joilla voitaisiin löytää mahdollisuudet voimaloiden rakentamiselle

talous
näkymä kotkan mussalon tuulivoimalaan
Kotkan Energialla on kaksi tuulivoimalaa Mussalon satamassa.Yle / Juha Korhonen

Joulun alla Puolustusvoimat julkaisi hartaasti odotetun selvityksensä tuulivoimaloiden vaikutuksista tutkavalvontaan. Paksun paperipumaskan viestin Kaakkois-Suomen noin 250 tuulivoimalahankkeelle voi kiteyttää kahteen sanaan: ei onnistu. Noin 80 prosenttia tuulivoimalasuunnitelmasta oli selvityksen mukaan toteuttamiskelvottomia.

Puolustusvoimien selvityksen mukaan tuulivoimaloiden lavat aiheuttavat itärajaa valvoville tutkille niin runsaasti häiriöitä, että valvonta vaarantuisi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että nykyisillä teknisillä ratkaisuilla uusia tuulivoimaloita ei rakenneta lisää.

Varmuudella Kaakkois-Suomeen onkin enää rakentumassa vain kaksi tuulivoimalaa. Haminan Energialle tulee kaksi myllyä Haminan sataman kupeeseen. Rakennustyöt alkavat kesällä.

- Nämä kaksi mukaan luettuna meillä on suunnitteilla yhteensä 40 voimalaa, osa niistä on jo melko pitkälläkin, mutta nyt olemme joutuneet laittamaan hankkeet jäihin, sanoo Haminan Energian varatoimitusjohtaja Pekka Raukko.

Halua rakentamiselle löytyy

Energiayhtiöt ovat toistuvasti kertoneet, että ne haluavat olla kehittämässä tuulivoimaloiden tekniikkaa sellaiseksi, etteivät ne haittaisi puolustusvoimien tutkia. Yksi syy sähköyhtiöiden intoon satsata selviä seteleitä tuulivoiman kehittämiseen löytyy tiukkenevista päästötavoitteista. Kuuden vuoden päästä hiilidioksidipäästöjen pitäisi olla selvästi nykyistä alhaisemmat.

Sähköyhtiöitä on närästänyt se, etteivät ne ole saaneet tietoa siitä, millaisilla teknisillä ratkaisuilla tutkahäiriöt voitaisiin välttää. Puolustusvoimia on syytelty jopa ylimielisyydestä ja tietojen salailusta. Selitys on kuitenkin varsin arkinen.

- Tällaista tutkimustietoa ei ainakaan julkisesti ole saatavissa siitä, mitä nämä uudet rakennemateriaalit vaikuttavat tutkille aiheutuviin häiriöihin, kertoo komentaja Kari Salin puolustusvoimien pääesikunnan operatiiviselta osastolta.

Vihreää valoa selvityksille

Rakennemateriaaleilla Salin viittaa suunnitelmiin hävittäjälentokoneista tutun häivetekniikan hyödyntämisestä tuulivoimaloiden lavoissa. Kaakkoissuomalaiset energiayhtiöt ovat olleet kiinnostuneita näiden teknisten ratkaisuiden kokeilemiseen. Esimerkiksi Brittein saarilla häivetekniikkaa, eli tutkassa näkymättömiä materiaaleja ja lapamalleja on kokeiltu menestyksekkäästi.

- Missä tapauksessa emme ole nostamassa käsiämme pystyyn tämän asian edessä, vaan pyrimme löytämään neuvotteluratkaisun puolustusvoimien kanssa, painottaa Kotkan Energian toimitusjohtaja Vesa Pirtilä.

Komentaja Salinilla onkin Pirtilälle hyviä uutisia. Puolustusvoimat on halukas osallistumaan tutkimuksiin, mikäli rahoitus ja toteuttaja löytyvät.

- Puolustusvoimat suhtautuu asiaan myönteisesti. Jos lähdetään miettimään ratkaisuita, jotka ehkä olisivat tulevaisuudessa ratkaisu näihin ongelmiin, olisimme ilman muuta mukana yhtenä toimijana, vetovastuu vaan pitäisi olla jolla kulla muulla, koska tällainen tutkimus ei kuulu meidän ydintehtäväämme, Salin painottaa.

Kovin pikaisella aikataululla selvitystyötä tuskin saadaan käyntiin. Tarkkaa aikataulua ei puolustusvoimista tahdota arvioida.

- Todennäköisesti puhutaan kuitenkin vuosista, uskoo komentaja Salin.