Hyppää sisältöön

EU ja USA päättivät Krim-pakotteista: Matkustusta rajoitetaan ja varoja jäädytetään

Diplomaattilähteiden mukaan EU:n pakotelistalla olevista henkilöistä 13 on Venäjältä ja kahdeksan Ukrainan Krimin alueelta.

Englannin ulkoministeri William Hague, Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans ja Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius keskustelevat muiden EU:n ulkoministereiden kanssa pakotteista Venäjää vastaan. Kuva: Oliver Hoslet / EPA

EU:n ulkoministerit ovat päättäneet pakotteiden määräämisestä 21 ukrainalaista ja venäläistä virkamiestä vastaan Ukrainan Krimin tapahtumien vuoksi.

Pakotteisiin kuuluu matkustuskieltoja ja varojen jäädyttämistä, ministeri sanoo Twitterissä.

Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteiden mukaan pakotelistalla olevista henkilöistä 13 on Venäjältä ja kahdeksan Krimin alueelta. Lista nimistä on määrä julkaista EU:n virallisessa lehdessä myöhemmin maanantaina.

Linkevicius sanoo, että lähipäivinä on odotettavissa lisää toimia, kun EU-johtajat tapaavat Brysselissä. Heidän odotetaan laajentavan pakotteiden kohteena olevien henkilöiden listaa.

USA:n pakotteiden kohteena mm. Janukovytš ja Putinin neuvonantajia

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on päättänyt matkustuskielloista ja varojen jäädyttämisestä Krimin tilanteeseen sekaantuneita venäläisiä ja ukrainalaisia virkamiehiä vastaan.

Pakotelistalla on yhteensä 11 nimeä. Venäläisistä mukana on muun muassa kaksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin korkea-arvoista neuvonantajaa, Vladislov Surkov ja Sergei Glazjev.

Ukrainalaiset ovat syrjäytetty presidentti Viktor Janukovytš ja kaksi Krimin separatismia tukevaa virkamiestä, Valkoinen talo sanoo.

– Toimet lähettävät Venäjän hallitukselle voimakkaan viestin: heidän Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta loukkaavilla toimillaan on seurauksia, Valkoisesta talosta kommentoidaan.

Yhdysvaltalainen viranomainen ilmoitti myös, että lisää pakotteita on tiedossa, jos Venäjä aikoo edetä Krimin liittämisessä itseensä tai ryhtyy uusiin sotilaallisiin toimiin alueella.

Länsimaat ja Ukraina pitävät laittomana Krimin sunnuntaista kansanäänestystä, jossa liki 97 prosenttia äänestäneistä antoi tukensa Krimin liittämiselle Venäjään.