1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Varastettu pronssisorsa palasi kotiin - poikanen jäi matkalle

Kotkalaisesta puistosta varastettiin kymmenisen vuotta sitten pronssinen taideteos, joka sukelsi yllättäen esiin viime syksynä tv-ohjelman kuvauksissa. Romukauppiasliiton toiminnanjohtaja Jari Kortesojan mukaan tämän tyyppiset taidevarkaudet ovat viime vuosina lisääntyneet, koska metallin hinta on korkealla.

Pronssinen äitisorsa palasi kotiin Kotkaan, mutta poikanen jäi matkalle. Kuva: Raine Martikainen / Yle

Kotkasta, Sapokan vesipuistosta, varastettiin kymmenisen vuotta sitten pronssinen sorsaveistos. Viime syksynä sorsa putkahti yllättäen esiin Fox-kanavan uuden  televisiosarjan ”Rojua, rojua”  kuvauksissa. Ohjelmassa arvioidaan ihmisten tuomia tavaroita ja yksi arvioijista oli Romukauppiasliiton toiminnanjohtaja Jari Kortesoja.

- Olimme Pohjanmaalla tekemässä kuvauksia ja eräs henkilö toi paikalle tämän sorsan. Hän oli huutanut sen huutokaupasta muun romun joukossa. Sorsassa oli taiteilijan signeeraus ja taideasiantuntijamme huomasi, että kyseessä on varsin tunnettu Hannele Kylänpää, kertoo Kortesoja.

- Otimme taiteilijaan yhteyttä ja kuulimme, että veistos kuuluu Kotkaan. Siitä lähdimme miettimään, miten veistoksen palauttaminen  pitää hoitaa.

Kortesojan mukaan he yrittivät myös selvittää mikä linnun tarina on. Se, mitä tapahtui varkauden ja huutokauppaan joutumisen välillä, on edelleen hämärän peitossa.

Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosen mukaan pronssisorsa oli Kotkan Sapokan ensimmäinen eläinveistos. Veistoksessa oli äitisorsan lisäksi  poikanen, mutta se on edelleen kadoksissa. Nyt Hannele Kylänpään veistämiä lintuja ja nisäkkäitä on jo reilu tusina sijoitettuna ympäri puistoa.

- Kylänpää on mielestäni taitavin lintujen ja pikkunisäkkäiden kuvaaja. Hän ei tee ihan yks yhteen, mutta teoksissa on hyvä tunnistettavuus ja taiteellinen ote, toteaa Laaksonen.

"Taiteen varastaminen on lisääntynyt"

Jari Kortesojan mukaan tämän tyyppisen taiteen varastaminen on viime vuosina lisääntynyt. Metallin hinta on korkealla ja esimerkiksi kuparisia ja pronssisia veistoksia viedään jopa muun muassa kirkoista.

- Romukauppiasliitossa tehdään kovasti töitä, että varastettuja tavaroita saataisiin takaisin. Tämä pitkään karkuteillä ollut lintu saatiin palautettua kotiinsa, mutta valitettavasti paljon on vielä kadoksissa.

Kortesojan mukaan Kotkan pronssisesta sorsasta saisi painon mukaan parikymmentä euroa, mutta sen taidearvo on jotain aivan muuta.

- Galleriassa ehjänä tämän hinta olisi kolmesta tonnista ylöspäin, toteaa Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen.

- Hienoa, että se ei ole sulatettuna tankona jossain, vaan edelleen sorsana.