1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kuntien usko sote-uudistukseen rapisee – Putin-kortti otettiin esille Rautalammilla

Jos lakiuudistuksen vaiheet ovat olleet kirjavia, vähintään yhtä kirjavia ovat sitä kritisoivien kuntajohtajien sanankäänteet. Yle Savon alueensa kunnille tekemästä kyselystä ilmenee, että vain harva uskoo enää uudistuksen etenevän kunnialla eteenpäin.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kunnat eivät ainakaan enää näytä uskovan sote-järjestämislain etenemiseen tavoiteaikataulussa.

Yle Savo kysyi alueensa kuntajohtajilta mielipidettä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta, ja valtaosa vastanneista arvioi hallituksen suuren ponnistuksen jäävän aikataulustaan. Tavoitteena oli, että uusi laki saataisiin voimaan 2015 ja sen mukaiset sote-alueet aloittaisivat 2017.

- Jos asiasta tulee arvovaltakysymys, jonkinlainen laki saataneen voimaan vuonna 2015. Tuskin kuitenkaan lausunnolla olleen ehdotuksen muodossa, kommentoi Pielaveden kunnanjohtaja Mika Sivula.

Sonkajärven Simo Mäkinen puolestaan veikkaa, että laki voidaan saada suunnitellusti voimaan, mutta ei jaksa uskoa, että uudet alueet toimisivat jo vuonna 2017.

Kentällä on ollut hämmentynyt ja sekava olo.

Jarmo Ronkainen, Iisalmi

Sote-uudistus on tapetilla Pohjois-Savossa tiistaina, kun peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vierailee maakunnassa.

"Putinilaista kuntien päsmäröintiä"

Kunnanjohtajan vastauksista välittyi sote-uudistuksen kuntakentälle tuoma hämmennys. Esimerkiksi se herätti vihastusta, että valmisteilla olevaa sote-mallia ryhdyttiin muuttamaan kesken kuntien lausuntokierrosta.

- Kuulemiset ja kyselyt ovat näennäisdemokratiaa, jos vastauksilla ei ole mitään merkitystä, Vesannon Pasi Lievonen tilitti.

Lakiehdotus pakottaa purkamaan toimivan Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymän ja järjestämään sen vastuukuntamallilla.

Jarmo Muiniekka, Kiuruvesi

Rautalammin Risto Niemelä meni vieläkin värikkäämpään suuntaan sanavalinnoissaan. "Putinilaista kuntien päsmäröintiä ja käskyttämistä", tiivisti Niemelä näkemyksensä.

- Sekä sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoiden että juridiikan asiantuntijoiden mielipiteet on syrjäytetty valmisteluprosessissa useaan kertaan, kritisoi Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko.

Itse uudistuksen perusajatus – sosiaali- ja terveyspalvelujen uudelleenorganisointi – sai sinänsä kannatusta vastaajilta.

- Peruslähtökohta eli perusterveydenhuollon aseman vahvistaminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden integrointi on kannatettava asia. Olisi pitänyt lähteä liikkeelle joko kuntarakenne tai sote edellä, mutta yhtäaikainen eteenpäin vienti on aiheuttanut mahdottoman umpisolmun, Tervon Petteri Ristikangas analysoi.

Raadollinen laskutoimitus tarpeen

Yle Savon alueensa kuntajohtajille tekemästä kyselystä ilmenee, että osan mielestä sote-uudistusta kannattaisi ryhtyä rakentamaan uudelleen puhtaalta pöydältä.

Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopasen mielestä paras vaihtoehto olisi ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden kokoaminen vähintään maakunnan kokoiselle alueelle ja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisen rajan häivyttäminen.

Mielipiteeni asiasta: todellinen häkkyrä.

Unto Murto, Rautavaara

- Koska tämä ei toteutune, mielestäni kuntien on voitava hoitaa perusterveydenhuolto haluamallaan tavalla ilman mitään erityisiä kokorajoja. Siis myös ostopalveluna, koska se tuntuu joillakin kunnilla toimivan.

Leppävirran kunnajohtaja Matti Raatikainen puolestaan ehdottaa, että seuraavaksi tulisi arvioida, millaisiin palveluihin Suomella on keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä todella varaa. Sen jälkeen pystyttäisiin linjaamaan, mitä palveluita yhteiskunnan varoin tuotetaan ja kenelle.

- Tuottamisen rakenteita tulisi miettiä vasta tämän raadollisen perustarkastelun jälkeen, eikä tässäkään tarkastelussa hallinnolliset rakenteet ja päätös vallan keskittäminen voi olla se ensimmäinen mietittävä seikka.