Suomi, Venäjä ja Norja pohtivat luonnonsuojelun ja matkailun suhdetta

Ympäristöministeriön perustama työryhmä ryhtyy pohtimaan, miten matkailua voitaisiin edistää siten, että luonnon suojelu pysyisi ykkösasiana. Fennoskandian vihreään vyöhykkeeseen kuuluu luonnon kauneutta Itämeren ja Jäämeren välisellä kaistaleella.

Fennoskandia
Lomamökkejä Lieksanjoen rannalla.
Ruunaalla on paljon majoitusmahdollisuuksia veden äärellä.YLE / Heikki Haapalainen

Suomi, Venäjä ja Norja kamppailevat yhdessä luonnon puolesta.

Itämeren ja Jäämeren välisellä linjalla eri maiden alueilla on paljon muun muassa suojelualueita, joita yhdessä kutsutaan Fennoskandian vihreäksi vyöhykkeeksi. Yhtenäiseksi alueeseen kuuluvaksi luontokaisteleeksi hahmotellaan myös 50 kilometrin aluetta valtakunnanrajan molemmin puolin. Pohjois-Karjalassa vyöhykkeeseen lasketaan muun muassa Kolin, Petkeljärven ja Patvinsuon kansallispuistot.

Nyt maat haluavat selvittää esimerkiksi sitä, miten vyöhykkeen matkailua voidaan edistää niin, että luonnon suojelua pystytytään edistämään. Asian eteen selvitykset on aloittanut muun muassa Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia.

- Selvitystyössä on lähdetty hyvin laajalti tarkastelemaan väestörakennetta, elinkeino- ja palvelurakenteesta sekä osaamista ja koulutusta. Tutkimme myös infrastruktuuria, liikennettä ja liikkumista kuten lentokenttiä ja rajanylityspaikkoja. Myös kulttuurielämä ja -perintö selvitetään. Eli puhutaan hyvin laajasta sosio-ekonomisesta tarkastelusta, kertoo tutkimusjohtaja Petri Kahila.

Kahila kertoo, että ympäristöministeriö katsoo suojelun ja matkailun yhdistämistä ensisijaisesti kansallisesta näkökulmasta. Nyt perustetty työryhmä tuo Kahilan mukaan aiheeseen alueellista näkökulmaa.

- Aluetaso on se matkailullisesti tärkein taso, Kahila muistuttaa.

Fennoskandian vihreää vyöhykettä pohditaan tiistaina aamupäivällä asiantuntijaseminaarissa Joensuussa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ympäristöministeriön perustama vihreän vyöhykkeen kansallinen työryhmä kokoontuu.