Some saa verenluovuttajat liikkeelle

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu jakaa tietoa omilla nettisivuillaan, mutta yhä enemmän materiaalia päätyy nettisurffaajien silmiin sosiaalisen median vinkkaamana.

Kotimaa
Mies luovuttaa verta
Kati Siponmaa / Yle

Suomen Punaisen Ristin mukaan verenluovutuksessa käy vuosittain noin 130 000 henkilöä. Moni luovuttajista seuraa aiheeseen liittyvää keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

Liki 90 000 Veripalvelun facebook-sivun seuraajaa ovat melkoinen voimavara silloin, kun hätä on suuri.

Kun tiettyä veriryhmää kaivataan sivulla, niin aika nopeasti luovuttajat vastaavat haasteeseen.

Leena Piippo

– Kyllä se aika nopeasti korjaa tilanteen. Kun tiettyä veriryhmää kaivataan sivulla, niin aika nopeasti luovuttajat vastaavat haasteeseen, kertoo vastaava sairaanhoitaja Leena Piippo SPR:n liikkuvasta veripalvelusta.

Verensiirron tarvitsee Suomessa yli 50 000 ihmistä vuosittain. Se tarkoittaa yhtä uutta potilasta joka kymmenes minuutti. Piippo sanoo, että vaikka verivarastot olisivat aamulla täydet, tilanne voi nopeasti muuttua. Ajantasalla olevaa tietoa löytyy veripalvelun nettisivulta.

– Perinteisillä verkkosivuilla on paljon tietoa. Se on kuin tietopankki, johon voi sosiaalisessa mediassa viitata tyyliin ”Katso täältä lisää”, SPR:n viestintäjohtaja Willy Toiviainen toteaa.