1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Mikä on seuraava pala, joka Venäjään lohkaistaan?

Suurvaltojen jännitteisiin perehtynyt tutkija uskoo, että Venäjä pyrkii nyt määrätietoisesti palauttamaan suurvaltaansa. Jos Ukrainan tilanteeseen ei puututa kansainvälisesti, voi Venäjä jatkaa valtakuntansa vanhojen osien palauttamista vapaasti.

Kotimaan uutiset
Kimmo Ahonen katsoo televisioruutua
Mika Viljanen / Yle

EU:n ja Yhdysvaltojen on puututtava Ukrainan tilanteeseen nopeasti. Jos Venäjän annetaan haastaa länsivaltoja vapaasti, voi se laajentaa vanhojen valtapiiriinsä kuuluvien alueiden palauttamista laajemmallakin alueella. Näin uskoo suurvaltojen jännitteisiin perehtynyt Turun yliopiston tutkija, filosofian tohtori Kimmo Ahonen.

– Venäjän peruste liittää valtakunnan vanhoja osia takaisin sillä perusteella, että paikallinen venäläisvähemmistö niin haluaa, on Baltian maiden näkökulmasta erittäin huolestuttavaa. Ja sitä se on myös Suomen näkökulmasta, jos tähän asiaan ei kunnolla reagoida, Ahonen toteaa.

"Tilanteessa ei hyviä vaihtoehtoja"

Ahosen mukaan oikean lähestymistavan löytäminen asiassa on kuitenkin vaikeaa.

– Hyviä vaihtoehtoja ei varmaan ole. Kukaan ei halua alueelle sotaa. Taloudelliset pakotteet iskisivät Eurooppaan ja varmasti myös Suomeen. Jotain on kuitenkin pakko tehdä. Ja samalla Venäjälle pitäisi jättää kunniallinen perääntymistie, kuten suurvaltadiplomatiassa on tapana tehdä. Vaikka mikään ei nyt viittaakaan siihen, että Venäjä olisi vetäytymässä, Ahonen pohtii.

Vastatoimilla vaikutusta Suomen turvallisuuspolitiikkaan

Ahonen uskoo, että EU ja Yhdysvallat tulevat toteuttamaan joitakin vastatoimia Venäjää vastaan. Hänen mukaansa myös Suomen on syytä tehdä tilanteessa yhteistyötä muiden kanssa.

– Muuten teemme karhunpalveluksen omille turvallisuuspoliittisille intresseillemme, Ahonen toteaa.

Lue seuraavaksi