Yhdestä roskapussista syntyy yllättävän paljon sähköä

Tampereen Tarastenjärvelle nousevan hyötyvoimalaitoksen peruskivi muurattiin maanantaina. Tammervoiman polttolaitoksessa tullaan käsittelemään vuosittain noin 150 000 tonnia sekajätettä.

Kotimaa
Tarastenjärven hyötyvoimalaitos, peruskiven muuraus
Antti Eintola / Yle

Tampereen Tarastenjärvellä paistoi aamulla aurinko, kun rakenteilla olevan hyötyvoimalaitoksen peruskiveä muurattiin suurella joukolla.

Toteutuminen ilahduttaa erityisesti jo eläkkeelle siirtynyttä Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Pentti Rantalaa, joka ehti tehdä töitä hankkeen eteen yli vuosikymmenen.

- Kaatopaikka ei ole enää mikään jätteenkäsittelylaitos vaan se on läjitysalue, joka aiheuttaa hyvin paljon ympäristöhaittoja ja siitä on syytä päästä eroon. Jätteessä on kuitenkin energiaa ja se kannattaa hyödyntää, Rantala sanoo.

Roskapussilla suihkuun tai pullat uuniin

Tampereen Sähkölaitoksen ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n noin puoliksi omistama hyötyvoimalaitos valmistuu parissa vuodessa.

Laitos tuottaa vuodessa yli 300 gigawattia kaukolämpöä ja 90 gigawattia sähköä. Roskapusseissa mitaten yksi pussi tuottaa sähköä ehkä yllättävänkin paljon.

- Siitä saadaan noin tuntia vastaava pullanpaistosähkö tehtyä - eli pullat vaan uuniin yhdellä roskapussilla. Jos mietitään kaukolämpöä niin yhdellä roskapussilla on ansainnut itsellensä seitsemän minuutin suihkun, kertoo Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen myötä jätteiden lajittelu korostuu entisestään.

- Mitä paremmin kotona lajitellaan jätteet, sitä halvempaa on jätehuolto ja sitä parempaa hyötyä me saamme kaikki tästä, muistuttaa toimitusjohtaja Harri Kallio Pirkanmaan Jätehuollosta.

Kasvu perustelee investoinnin

Vaikka jätteiden määrää pyritään jatkuvasti pienentämään, uskoo sähköyhtiön toimitusjohtaja Jussi Laitinen poltettavaa riittävän jatkossakin.

- Ja aivan varmasti jätemäärä per henkilö tulee tulevaisuudessa pienenemään. Pirkanmaa kasvaa kuitenkin juuri sen verran, että seuraavaksi 20 vuodeksi tämmöinen laitos tänne kannattaa tehdä.

Koko hankkeen kustannusarvio on 105 miljoonaa euroa.