Säteilyturvakeskus: Venäjän ydinsukellusveneen palosta ei säteilyvaaraa

Murmanskissa palamaan syttyneestä ydinsukellusveneestä oli poistettu käytetty polttoaine, kertoo STUKin ydinjäteosaston johtaja Risto Paltemaa.

Kotimaa

Säteilyturvakeskuksen mukaan Venäjällä tänään sattuneesta ydinsukellusveneen palosta ei aiheudu säteilyvaaraa. Murmanskissa telakalla purettavana olleessa ydinsukellusveneessä syttyi aiemmin päivällä tulipalo, joka saatiin myöhemmin sammumaan.

Palo syttyi Krasnodar-ydinsukellusveneessä, joka on vuonna 2000 uponneen Kurskin sisaralus. Venäjän laivasto poisti Krasnodarin käytöstä vuonna 1995, eikä laivanvarustamon mukaan aluksessa aseistusta, polttoainetta tai radioaktiivista materiaalia.

Säteilyturvakeskuksen ydinjäteosaston johtaja Risto Paltemaa kertoo Yle Uutisille, että aluksen ulkorungon kumikerroksessa sattuneesta palosta ei aiheutunut radioaktiivista säteilyä tai sen riskiä.

– Purettavista ydinsukellusveneistä suurin säteilynaiheuttaja eli käytetty polttoaine on poistettu. Muu vähäinen radioaktiivisuus on hyvin suljetun reaktoriosaston sisällä, eikä ole kovin todennäköistä, että radioaktiivisuus pääsisi liikkeelle, Paltemaa sanoo.

Venäjä ei ilmoittanut onnettomuudesta Suomen säteilyviranomaisille, eikä sen yhteisen sopimuksen mukaan edes tarvitsisi ilmoittaa asiasta. Sen sijaan Venäjä informoi Norjan viranomaisia asianmukaisesti ja Norja välitti tiedon sopimuksen mukaisesti Suomeen. Norja pitää tapausta loppuunkäsiteltynä.

Paltemaa on käynyt suljetulla sotilasalueella sijaitsevalla Nerpan telakalla, jossa puretaan paljon venäläisiä ydinsukellusveneitä. Hän kuvaa sukellusveneen purkamista "ronskiksi työksi", jonka aikana sukellusveneen ulkokumikerros saattaa syttyä tuleen, jos palosuojelussa on puutteita.

Venäjällä on Paltemaan mukaan purettavia ydinsukellusveneitä enää hyvin vähän. Useat länsimaat ovat auttaneet Venäjää alusten purkamisessa.