Asiantuntija EU:n pakotteista: Ei välitöntä vaikutusta

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen kuvailee Ukrainan kriisin tämänhetkistä tilannetta arvaamattomaksi. Hänen mukaansa jää nähtäväksi, aikooko Venäjä asettaa vastapakotteita.

Kotimaa
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.Yle

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ei usko, että EU:n asettamilla pakotteilla on välittömiä vaikutuksia Venäjän poliittiseen päätöksentekoon. Hänen mukaansa matkustuksen rajoittamista ja varojen jäädyttämistä koskevat pakotteet muuttavat kuitenkin jo valmiiksi jännitteistä ilmapiiriä.

EU päätti maanantaina pakotteista, jotka koskevat 21 venäläistä ja ukrainalaista virkamiestä. Samoin teki Yhdysvallat.

Yhdysvaltojen pakotelistalla ovat muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin avustaja Vladislav Surkov ja neuvonantaja Sergei Glasjev. Kivinen kuvailee heitä merkittäviksi suunnannäyttäjiksi Venäjän ulkopolitiikassa.

– He ovat tietyssä mielessä linjanvedon kannalta tärkeitä ihmisiä. Surkovia on pidetty pääideologina ja Glasjev on ollut vastuussa Euraasian unionin rakentamisesta, jolle Ukrainan tilanne on ollut kova isku, Kivinen pohtii.

Kivisen mukaan jää nähtäväksi asettaako Venäjä vastapakotteita ja miten ne vaikuttavat. Hänen mukaansa Venäjän mahdollisilla vastatoimilla olisi vaikutuksia EU:n kannalta Venäjän kanssa käytävään taloudelliseen kanssakäymiseen.

– Yhdysvaltojen kannalta olennaista on se, että Venäjä on edelleen toinen ydinasesuurvalta, joka pystyy sodassa iskemään takaisin ja tuhoamaan Yhdysvallat. Siihen liittyvät isot kysymykset asevalvonnasta ja sopimuksista. Venäjähän on jo vihjannut varsin suorasanaisesti, että nämä ovat asioita, joista voidaan tarvittaessa tehdä vastatoimia, sanoo Kivinen.

Kivisen mukaan tämänhetkinen tilanne Ukrainan kriisissä on arvaamaton. Hänen mukaansa olennaista on, kuinka syvälle kriisi voi kansainvälisellä tasolla vielä mennä ja seuraako pakotteiden ja vastapakotteiden tulva. Ukrainalle hänen mukaansa on olennaista laajenevatko tapahtumat maan itäosiin.

– Venäjällä on esitetty tänään melko riemukasta tv-ohjelmaa siitä, kuinka Krim palaa kotiin. Sitä kuvaa ei täällä tulla hevin muuttamaan, Pietarista tavoitettu Kivinen sanoo.